İsveç'te saygısızca Kur'an-ı Kerim'i yakan provokatörün ifadesi çıktı! Bir skandal daha! Dünya basını manşete taşıdı
İsveç'te bir cami önünde Kurban Bayramı'nda Kur'an-ı Kerim'i yakan şahsın ifadesi çıktı. Skandala NATO'dan cevap gelirken olayı İsveç ve dünya medyası gelişmeye dair son ayrıntıları manşetten verdi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson başkent Stockholm'de Kurban Bayramı'nda cami önünde Kuran-ı Kerim yakılması skandalı ile ilgili ilk kez konuştu
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından hızlıca NATO'ya girmek isteyen İsveç'te ilk skandal bu yılın başlarında yaşandı.
Irkçı siyasi lider Rasmus Paludan'ın Kur'an yakmasıyla başlayan saygısız eylemde son olarak Irak asıllı Salwan Momika benzer skandalla dünya medyasında gündem oldu.
İSVEÇ NATO HAYALİ RAFA KALKIYOR
Türkiye'nin ve İslam aleminin kınadığı görüntü Temmuz ayında yapılacak olan kritik NATO toplantısından hemen önce gerçekleşti. Öyle ki Momika'nın ülkesinde protestocular İsveç Büyükelçiliğini bastı. Uzmanlara göre skandal sonrası Türkiye'nin İsveç'e 'evet' deme ihtimal iyice düştü.
ALÇAK PROVOKATÖRÜN İFADESİ DE SKANDAL
Arabistan'ın önde gelen medya kuruluşu Al Arabiya'da çıkan haberde ise Momika'nın polise verdiği ifade yer aldı. Momika binlerce ölüm tehdidi aldığını belirterek '10 gün içinde Irak'ın Stockholm'deki büyükelçiliği önünde Irak bayrağını ve Kur'an-ı Kerim'i yakacağım' dedi.
'BEDEL ÖDEMELERİ GEREKECEK'
ABD merkezli Voice of America ise yayınladıkları video analizde Erdoğan'ın duruma tepki gösterdiğini bildirdi. VOA'ya göre son skandalla beraber İsveç'in NATO'ya girmesi için ödemesi daha fazla bedel ödemesi gerekecek.
"TÜRKİYE İÇİN KABUL EDİLEMEZ"
Washington Post'un AP'ye dayandırdığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisi yer aldı. Söz konusu haberde 'Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele mevzuatındaki değişiklik başta olmak üzere doğru adımlar attığını ancak İsveç'te PKK/PYD/YPG destekçilerinin özgürce terörü öven gösteriler düzenlemeye, adam toplamaya ve terör örgütlerine mali kaynak sağlamaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun Türkiye için kabul edilemez olduğunu söyledi.' ifadelerine yer verildi.
STOLTENBERG'TEN SKANDAL DEĞERLENDİRME: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Yunanistan'ın önemli gazetelerinden Ta Nea NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in açıklamalarını manşetten verdi. Sürecin geniş olarak aktarıldığı haberde Stoltenberg'in Kur'an yakılmasını 'haklı bulduğu' ve bunun bir 'ifade özgürlüğü' olarak değerlendirildiğine vurgu yapıldı.
'DAHA NE KADAR DAYANABİLİRİZ'
Expressen'de Theo Vareman imzalı 'NATO kötü bir televizyon dizisi gibi hissettiriyor' haberde İsveç'in NATO konusunda ilerleme kaydettiği zamanlarda olayın tekrar başa sardığı yazıldı. Haberde Macaristan'ın İsveç'in üyeliğine ilişkin oylamayı sonbahara erteleyeceği belirtildi.
İsveç'in 11 Temmuz'da Vilnius'ta NATO'ya katılmasının artık uzak olduğunu belirten Expressen, 'Daha ne kadar dayanabiliriz? Belki de hoş karşılanmadığımızı anlamanın zamanı gelmiştir' ifadesini kullandı.
İsveç'te yayın hayatına devam eden Dagens Nyheter ise Kur'an yakmanın NATO konusunu etkilemeyeceğini öne sürdü.
IRAK HAREKETE GEÇTİ
Irak Yüksek Yargısı, İsveç'te Kuran yakan Irak asıllı Salwan Momika'nın ülkeye iade edilip yargılanması için gerekli kanuni işlemlerin yapılması talimatını verdi.
Irak resmi haber ajansı INA'nın aktardığına göre; Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, Momika'nın ülkeye geri getirilmesi ve yargılanması için talimat verdi.
'ULUSLARARASI TOPLUMU SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ'
Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kuran'a yönelik söz konusu eylemin kınandığı ifade edildi. İsveçli yetkililerin, eyleme izin vermesinin şaşırtıcı olduğu kaydedilen açıklamada, "Yapılan bu eylem Müslümanlara yönelik provokasyondur. Her türlü aşırıcılığa karşı uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
İSVEÇ BAŞBAKANI'NDAN İLK YORUM
Kurban Bayramı'nın ilk günü İsveç'te 37 yaşındaki Salwan Momika'nın başkent Stockholm'ün Södermalm bölgesindeki caminin önünde Kuran-ı Kerim yakmasının dünyayı ayağa kaldırması ile ilgili Başbakan Ulf Kristersson ilk defa konuştu.
Basın toplantısında konuşan Kristersson, "Bu eylemin sonuçlarının ne olacağını söylemek zor" dedi.
Momika'nın Irak asıllı olması nedeniyle ülkeye iadesini talep eden Bağdat'ta İsveç Büyükelçiliği'nin basılmasını da değerlendiren Kristersson, "Başka ülkelerdeki İsveç büyükelçiliklerinin yasadışı olarak basılması tabii ki kesinlikle kabul edilemez" ifadesini kullandı.
Öte yandan Momika'nin eylemini kast ederek diğer insanlara hakaret etmenin hiçbir sebebi olmadığının altını çizen İsveç Başbakanı, "Bazı şeyler yasal diye bu onların illa ki uygun eylemler olduğu anlamına gelmiyor" mesajı verdi.