İsveç'teki skandal olaylar dış basında da yer aldı: Kur'an yakma' protestosu Türkiye-İsveç NATO görüşmelerini baltaladı
Son aylarda Türkiye ile İsveç arasındaki sular bir türlü durulmuyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta sonu Kuran'ın yakılması skandalından sonra İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın 27 Ocak'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin "anlamsız hale gelmesi" nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Türk ve Müslüman halk tarafından ise İslami değerlere hakaret edilen olay protesto edildi. Tüm bu olaylar ise dış basında farklı şekillerde ele alındı.
İsveç ile Türkiye arasında terör örgütü yanlılarının eylemleriyle başlayan gerginlik yeni bir seviyeye ulaştı. İsveç'te polisin izin verdiği Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kur'an-ı Kerim'i yakması iki ülke arasındaki sorunların büyümesine yol açtı. İsveç polisinin eyleme izin verme kararı iki ülke arasındaki tansiyonu daha da yükseltti. Gerçekleştirilen provokasyona gerek Türkiye'den gerekse Müslüman ülkelerde ardı ardına tepki yağdı. Milli Güvenlik Bakanı Hulusi Akar, hafta sonu Kuran'ın yakılması skandalından sonra İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın 27 Ocak'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin "anlamsız hale gelmesi" nedeniyle iptal ettiğini açıkladı.
Tüm bu yaşananlar İsveç'in NATO üyeliği için Ankara onayı şansını azaltırken, dünya basınında da ses getirdi. İşte dünya basını hafta sonu yaşanan skandalı şu şekilde gördü...
GUARDIAN: "TÜRKİYE, NATO'YA GİRİŞ İÇİN BİR ENGEL"
İngiliz günlük gazetesi Guardian İsveç'te düzenlenen eylemi "gösteri" olarak nitelendirdi.
Haberde Kuzey ülkelerinin yıllardır süren tarafsızlığının Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan sonra tersine döndüğünü ve ardından Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tarihi başvurusunun önünde bir "engel" olduğunu savundu.
BBC: "TÜRKİYE SİYASİ TAVİZ İSTİYOR"
Londra merkezli BBC, haberinde İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın iptal edilen ziyaretinin, Ankara'nın İskandinav ülkesinin NATO'ya katılmasına yönelik itirazlarını ortadan kaldırabileceğine atıf yaparken Türkiye'nin şimdiye kadar hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın NATO başvurularını engellediğini vurguladı. Aynı zamanda "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirenlerin ve terörist olduğunu iddia ettiği Kürtlerin sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere siyasi tavizler istiyor" sözü ile: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı simgeleyen cansız manken ile edilen hakareti, Cumhurbaşkanını eleştirmekle, teröristlerin iadesini de "terörist olduğu 'iddia edilen' Kürtlerin sınır dışı edilmesi gibi 'siyasi tavizler'" şeklinde nitelendirdi.
AL JAZEERA: "İSVEÇ'İN GÖZÜNDE HALA UMUT VAR"
Katar basını Al Jazeera, haber içeriğinde İsveç eski Başbakanı Carl Bildt'in kendilerine verdiği demeçte Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması konusunda hala ilerleme kaydedildiği ile ilgili ifadelere yer verdi.
REUTERS: "TÜRKİYE 'DAHA FAZLASINI' İSTİYOR"
İngiltere merkezli Reuters ise İsveç'te düzenlenen Kur'an-ı Kerim'in yakılması eylemini, Kürtleri destekleyen ve İsveç'in NATO'ya katılma hedefine karşı bir protesto olarak değerlendirdi. İsveç'te eylemlerde bulunan grubu ise "militanlar" olarak nitelendirildi.
Haber içeriğinde NATO'ya Karşı İttifak sözcüsü ve gösteriyi düzenleyen isimlerden biri olan Thomas Pettersson'un, Reuters'e kullandığı "İsveç'in NATO uygulamasına muhalefetimizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verdi.
Aynı zamanda haberde Finlandiya ve İsveç'in 2022 yılında Ankara'nın NATO üyeliğine yönelik itirazlarının üstesinden gelmeyi amaçlayan Türkiye ile üçlü anlaşma imzalandığını, İsveç'in imzalanan muhtırada üzerine düşen kısmı yerine getirdiğini ama Türkiye'nin "daha fazlasını" talep ettiği belirtildi.
FINANCIAL TIMES: "ERDOĞAN'A, MUHALİF İLE ENDER GÖRÜLEN UZLAŞMA SAĞLADI"
İngiliz gazetesi Financial Times ise haber başlığında Kuran yakılması eyleminin İsveç'in NATO başvurusunu tehlikeye soktuğunu vurguladı.
Gerçekleştirilen eylemin, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalif arasında 'ender' görülen bir uzlaşma sağladığı belirtti.
Haberin içeriğinde Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Paul Levin, NATO müzakerelerinin “derin bir krize sürüklendiğini” sözlerine yer verilip Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması durumunda, Ankara'yı NATO üyeliği konusunda ikna etmek için ellerindeki havuç ve sopalarla adım atmadıkça onaydan önce ayların değil yılların olduğunun altını çizildi.
İsveç'te yaşanan olayların, Türkiye'de Mayıs ayında yapılması planlanan seçim döneminde olası etkilerine atıf yapan Financial Times, haberinde durumun Erdoğan'a Batılı ortakları ile alışılmadık avantaj sağladığını ve iktidarı elinde tutmak için de bir fırsat olduğunu ifade etti.
EURONEWS: "GÖRÜŞMELER BALTALANDI"
Avrupa Birliği merkezli Euronews ise haber başlığını "'Kur'an yakma' protestosu Türkiye-İsveç NATO görüşmelerini baltaladı" olarak verdi.
Haber içeriğinde İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün Cumartesi öğleden sonra Müslümanlara yönelik nefreti kınaması daha sonrasında ise ülkesinde belirli özgürlüklerin olduğunu ifade etmesi arasındaki çelişkiyi vurguladı.