İstanbul Havalimanı'ndaki kazanın ardından eski çalışandan Boeing uçaklarıyla ilgili şoke eden iddialar! Hissedarlar da dava açmış
Dünyanın en büyük ticari uçak firmalarından biri olan Boeing ile ilgili skandal itiraflar geliyor. Boeing'in en büyük tedarikçisi olan Spirit AeroSystems fabrikasının eski çalışanı Santiago Paredes, firmayla ilgili dehşete düşüren iddialar öne sürdü. Bazı parçalarda 200 tane kusur çıktığını belirten Paredes'e Boeing'den cevap geldi. Dün İstanbul'da Boeing 763 tipi bir uçak gövde üzerine inmiş, bugün de Antalya'da 9H-TJF tescilli Boeing 737 uçağının tekerleği açılmayıp gövdesine indi.
BBC’ye açıklamalarda bulunan Santiago Paredes, farbrika’da kalite kontrol uzmanı olarak çalışıyordu. ABD'nin Kansas kentindeki Spirit AeroSystems adlı fabrikanın eski personeli Paredes, Boeing’e gönderilmek üzere kargolanmış bir takım parçalarda 200 kusur belirlendiği zamanlar olduğunu öne sürdü.
BOEING'DEN CEVAP
BBC’ye açıklama yapan fabrika yönetimi, iddialara güçlü şekilde karşı çıkıldığını kaydetti.
"ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ"
Boeing’in en büyük tedarikçisi olan firmanın yetkilisi, “Onun iddialarına şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi.
Parades fabrikadaki sıkıntıları orada çalıştığı 2010 - 2022 yılları arasında tecrübe ettiğini savundu.
İSTANBUL'DA DA UÇAK KAZASI OLMUŞTU
Son olarak da Paris-İstanbul seferini yapan Fedex Havayollarına ait Boeing 763 tipi bir kargo uçağı, dün iniş takımlarında arıza meydana gelince, İstanbul Havalimanı'nda gövde üzerine iniş yaptı.
BUGÜN DE ANTALYA'DA KAZA OLDU
Corendon Havayolları’na ait 9H-TJF tescilli Boeing 737 uçağının #XC1031 Köln- Alanya Gazipaşa inişinde ön lastiği patladı. Saat 10.45 sıralarında gerçekleşen iniş sırasında lastiğinin patlaması sonrası uçak ön dikme üzerine iniş yaptı. 184 yolcu ve 6 mürettabatın bulunduğu uçakta yaralanan olmazken, ön dikmede hasar oluştu.
"50 İLE 200 KUSUR BULMAYA ALIŞTIK"
Kalite sorumlusu, Boeing’e gönderilme aşamasına gelmiş gövde parçalarında, “50 ile bazı durumlarda 200” kusur bulmaya alıştığını iddia etti.
Paredes, “Eksik bağlantı parçası ve yamulmuş parça” gibi kusurlar tespit ettiğini söyledi. Boeing iddialar için açıklama yapmadı.
SON DÖNEMDE UÇAK KAZALARI ARTIYOR
Ocak ayında Boeing 737 Max tipi bir uçağın kalkıştan kısa bir süre sonra kapısı yerinden fırlamıştı.
Alaska Havayolları'nın uçuşunda kalkıştan kısa süre sonra kapı tıkacı olarak bilinen ve kullanılmayan bir acil çıkışı kapatan panel aniden patlamıştı.
ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu'nun ilk bulgularına göre, uçağın kapısını gövdeye kilitlemek için kullanılan dört ana cıvata eksikti.
Mart ayında sonuçları açıklanan bir başka incelemede Boeing ve tedarikçisi Spirit AeroSystems'in 737 Max imalat süreçlerinde "üretim kalite kontrol gerekliliklerine uymadığı birçok örnek" tespit edildiği bildirilmişti.
"SADECE KOTAYI DOLDURMAYA ODAKLANMIŞLARDI"
BBC’ye konuşan kalite uzmanı Parades, incelemelerinde daha az titiz olması konusunda baskıya uğradığını da söyledi:
"Sadece ürünün gönderilmesini istiyorlardı. Kusurlu gövde parçası gönderiyor olmanın sonuçlarına bakmıyorlardı. Sadece kotayı doldurmaya, takvime göre gönderim yapmaya odaklanmışlardı. Rakamlar iyi görünüyorsa, gövde parçalarının durumu önemli değildi”
(Boeing'e parça üreten bir fabrikanın eski çalışanı Santiago Paredes)
Parades’in dile getirdiği iddiaların birçoğu, hissedarlar tarafından şirkete açılan davada yer alıyor.
Ancak mahkeme kayıtlarında “Eski Çalışan 1” olarak yer alan uzman, ilk kez kamuoyu önünde konuştu.
Parades firmadan ayrılmadan önce, bir grup uzmanın direktörü olarak 737 Max’in üretim hattından sorumluydu.
Uzman, Sprit ve Boeing’in kalite sorunlarından haberdar olduğunu, bu konuların haftalık toplantılarda konuşulduğunu da söyledi.
Spirit AeroSystems 737 Max uçaklarında kullanılan tüm gövde parçalarının üreticisi konumunda bulunuyor.
Şirket yılın ilk üç ayında 617 milyon dolar kayıp yaşadı. Boeing şirkete mali destek sağlamayı kabul etti.
Amerikan havacılık devi Boeing, üst düzey yönetiminde önemli görev değişiklikleri olacağını duyurmuştu.
Şirketin CEO'su Dave Calhoun 2024 sonunda görevinden ayrılma niyetini beyan etti.
Şirketin Airbus 320’ye rakip olarak piyasaya sürdüğü 737 Max 8’ler kullanıma girdikten kısa süre sonra tasarım hatası nedeniyle 2018 ve 19 yıllarında iki defa düşmüş, 346 kişinin ölümüne yol açmıştı.