İsrail Gazze'de bir evi hedef aldı! UCM: Mevzuat açık, siviller hedef alınamaz

Ölüm yağdırmaya devam eden İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampında bir evi hedef aldı. Saldırıda en az 20 kişinin öldüğü, 80 kişinin yaralandığı açıklandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Han ise İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin, "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller ve sivil unsurlar hedef alınamaz" diye konuştu.

İsrail Gazze'de bir evi hedef aldı! UCM: Mevzuat açık, siviller hedef alınamaz

İsrail Filistin'de katliamlarına devam ediyor.

Gazze İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Cibaliye Mülteci Kampında bir eve hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda, en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, 80'den fazla yaralı olduğu kaydedildi.

İsrail Gazze'de bir evi hedef aldı! UCM: Mevzuat açık, siviller hedef alınamaz - Resim : 1

"YARALILARIN TAHLİYESİ İÇİN GEÇİŞLER DERHAL AÇILMALI"

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail bombardımanında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yaralıların tahliyesi için geçişlerin derhal açılması talebinde bulunarak, "Sağlık sektöründe yaşanan büyük kriz nedeniyle binlerce yaralı ve hasta hayatını kaybedecek" uyarısında bulunmuştu.

İsrail Gazze'de bir evi hedef aldı! UCM: Mevzuat açık, siviller hedef alınamaz - Resim : 2

Sekiz günden bu yana devam eden İsrail-Hamas çatışmaları hakkında açıklama yapan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller ve sivil unsurlar hedef alınamaz" dedi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Başsavcı Han, konuya ilişkin olarak medyaya yaptığı açıklamada, UCM'nin Filistin'de işlenen suçlar ve Filistin vatandaşları tarafından işlenen suçları soruşturmaya yetkili olduğu bilgisini paylaştı.

"YARGI YETKİMİZ VAR"

Mahkemenin savaş suçu, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçlarıyla ilgili yargılama yapabildiğini belirten Han, "Taraf devletin topraklarında ve taraf devletlerin vatandaşları tarafından işlenen suçlarla ilgili olarak yargı yetkimiz var" dedi.

Başsavcı Han, İsrail'in değil fakat Filistin'in mahkemeye taraf ülke olması sayesinde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail'de işlediği suçları veya Filistin topraklarında İsrailliler tarafından işlenen suçları soruşturma yetkisine sahip olduklarını kaydetti.

"YASALAR ORADA, SİVİLLERİN HEDEF ALINMASI YASAK"

Haziran 2021'de UCM Başsavcılık görevine başladıktan sonra Savcılık Ofisi bünyesinde Filistin'deki durumu araştıran bir ekip oluşturduğunu belirten Han, çatışmalarda sivillerin hedef alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Han, "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller ve sivil unsurlar hedef alınamaz. Tecavüz edilemez, öldürülemez, sakat bırakılamaz, parçalanamaz, kasten öldürülemez, rehin alınamaz, Cenevre Sözleşmesi ciddi şekilde ihlal edilemez" ifadelerini kullandı.

İsrail Gazze'de bir evi hedef aldı! UCM: Mevzuat açık, siviller hedef alınamaz - Resim : 3

UCM Başsavcısı Han, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon Filistinliden bölgenin güneyine geçmelerini istemesine ilişkin olarak ise "Savcı olarak söyleyebileceğim tek şey, yasaların orada olduğudur. Kasıtlı olarak sivillerin hedef alınması yasak. Şu anda vurgulamaya çalışmamız gerektiğini düşündüğüm ilke budur" şeklinde konuştu.

Shani Louk'un telefonundan ailesine mesaj gitti Yine skandal, yine İsrail! Belinde silahla geldi Spikerden, eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısına sert cevap! Çatışmalarda 8. gün!