İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk asıllı Pezeşkiyan

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu tamamlandı. Ülkenin yeni cumhurbaşkanı reformist Mesud Pezeşkiyan oldu. İran'ın 9. cumhurbaşkanı olan Pezeşkiyan'ın seçimi kazanması sonrası destekçiler sokaklara çıkarak kutlama yaptı.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk asıllı Pezeşkiyan
  • İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, oyların %53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk asıllı Pezeşkiyan - Resim : 1

  • İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, dün gerçekleşen seçimlerin ikinci turuna ait oy sayım işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.
  • İslami, ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oyun kullanıldığını belirtti. Pezeşkiyan'ın bu oylardan 16 milyon 384 bin 403'ünü aldığını ve oy oranının %53,7 olduğunu ifade etti.
  • Muhafazakar aday Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy aldığı ve oy oranının %44,4'te kaldığı açıklandı.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk asıllı Pezeşkiyan - Resim : 2

  • Seçimlerin ikinci turuna katılım oranının ise %49,8 olduğu bildirildi.
  • Yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi olan birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5'ini alırken, Celili'nin oyu yüzde 38,6 olmuştu.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Türk asıllı Pezeşkiyan - Resim : 3

  • Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından halka yönelik ilk mesajında, "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum." ifadelerini kullandı.
Biden seçim yarışından çekilmeyecek Gazze'de toplu katliam! Brezilya'da otobüs faciası Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı ile görüştü