İran'da Azadi Kulesi'nin önünde dans eden genç çift "kamu fuhşuna teşvik"ten 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı! VİDEO

İran’da mahkeme, rejime başkaldırının sembolü olarak görülen bir videoda başkent Tahran'ın simge yapılarından olan Azadi (Özgürlük) kulesinin önünde dans eden genç bir çifte 10 yıldan fazla hapis cezası verdi. Çiftin kısa sürede viral olan görüntüleri, ülkede 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünü ardından ortaya çıkan protestolara destek olarak yorumlandı. Gençleri "izinsiz toplanmak" ve "kamu fuhşuna teşvik"ten suçlayan İran mahkemesi ise eleştirilerin odağında...

Her ikisi de 20'li yaşlarının başında olan Astiyazh Haghighi ve nişanlısı Amir Mohammad Ahmadi, onları Azadi Kulesi'nin önünde romantik bir şekilde dans ederken gösteren bir videonun viral olmasının ardından Kasım ayı başlarında tutuklandı.
Haghighi, İran'ın katı kurallarına meydan okuyarak başörtüsü takmadı. İran’da kadınların yanı sıra erkeklerinde kamuya açık alanlarda dans etmesi yasak.
ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), Tahran'daki bir ihtilal mahkemesinin sanıkları 10'ar yıl altışar ay hapis cezasına çarptırdığını ve internet kullanma ve ülkeden ayrılma yasağı getirdiğini söyledi.
Bununla birlikte hali hazırda sosyal medyada daha önce popüler olan çift, "yolsuzluğu ve kamu fuhşunu teşvik etmenin" yanı sıra "ulusal güvenliği bozmak amacıyla toplanmaktan" da suçlu bulundu. HRANA, çiftin ailelerine yakın kaynakların mahkeme sürecinde avukatlarından mahrum bırakıldıklarını ve kefaletle serbest bırakılmalarını sağlama girişimlerinin reddedildiğini aktardı.
Haghighi'nin şu anda Tahran dışında, koşulları aktivistler tarafından düzenli olarak kınanan Qarchak kadın cezaevinde olduğu belirtildi..
Öte yandan, çiftin videosu, protesto hareketinin talep ettiği özgürlüklerin bir sembolü olarak selamlandı.
Tahran'ın ana simgelerinden biri olan fütüristik Azadi (Özgürlük) Kulesi ise protestolar ile birlikte sembolik bir anlam kazandı. Yapı, 1970'lerin başında son Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin yönetimi altında, Shahyad (Şah'ın Anısına) Kulesi olarak açıldı.
AZADİ KULESİ'NİN MİMARI SÜRGÜNDE
1979'da İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Şah'ın devrilmesinden sonra adı değiştirildi. Bugünün İran'ında tanınmayan Bahai inancının bir üyesi olan mimarı Hüseyin Amanat ise şimdi sürgünde yaşıyor.

Kaynak: haberet.com

İran