İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı

Türkiye'nin ayrılmaz parçası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da Yeni Ercan Havalimanı bugün düzenlenen törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçakla Ercan Havalimanı’na geldi. Erdoğan burada KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Ardından yapılan açılış töreninde Erdoğan ve Tatar açıklamalarda bulundu. Erdoğan burada, Ercan Havalimanı ile ilgili, "Uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değildir." dedi.

İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıldönümü bugün Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışıyla taçlandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. 

Tatar,  törendeki açıklamasında "Bu izolasyon, ambargo ve kısıtlamalar ile bize yapılan haksızlıklara son verilmesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tatar'ın ardından açıklamalarda bulundu.

"KIBRIS ADA’SININ EN FAZLA YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP HAVALİMANI OLMUŞTUR"

Barış harekatının 49. senesini bu açılış vesileyle tebrik ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2016 yılında inşasına başlanan yeni imkan ve kabiliyetlerle donatılan terminal binası ve çift pistiyle geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuşmuştur. 3100 metre uzunluğunda yeni pisti sayesinde her model yolcu uçağına uygun hale getirilmiştir. 20 bin m2’lik terminal binası 10 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde yeni terminal 6 kat büyütülmüştür. Turizme doğrudan katkısının yanı sıra, daha fazla yatırım, daha fazla gelir, daha fazla istihdam anlamına gelmektedir. Burası Kıbrıs Ada’sının en fazla yolcu kapasitesine sahip havalimanı olmuştur" dedi.

"KISITLAMALAR KALDIRILMALI"

KKTC'ye uygulanan kısıtlamaların siyasi olduğunun da altını çizen Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik hukuki temelden yoksun tamamen siyasi kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nızı gönülden kutluyorum ve havalimanına adını veren Şehit Binbaşımız Fehmi Ercan başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan sözlerini, "Uluslararası toplumu, (KKTC'ye yönelik) hukuki temelden yoksun, tamamen siyasi kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum." ifadeleriyle noktaladı.

Test uçuşları başarıyla tamamlanan havalimanına ilk inişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı gerçekleştirdi.

İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı - Resim : 1

Körfez temaslarının ardından özel uçakla saat 13.15’te Ercan Havalimanı’na gelen Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı.

Karşılamada, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, bakanlar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu da yer aldı.

İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı - Resim : 2

Heyet, ilerleyen dakikalarda Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binasına geçerek açılışı gerçekleştirecek.

Lefkoşa Yeni Ercan Havalimanı
Lefkoşa Yeni Ercan Havalimanı

Açılışın ardından Erdoğan ve beraberindeki heyet, Lefkoşa Atatürk Anıtı’na gidecek ve oradan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni için Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’na geçilecek. 450 milyon Euro’ya mal olan ve KKTC turizmine büyük katkı sağlaması beklenen yeni havalimanı terminal binası, yıllık 10 milyon yolcu kapasitesiyle, Rum yönetiminin Larnaka ve Baf havalimanlarından daha geniş kapasiteli olarak hizmet verecek.

NEDEN ERCAN?

Ercan Havalimanı adını 20 Temmuz 1974’te, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ilk günü Girne’de şehit olan Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’dan alıyor.

İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı - Resim : 4

YENİ PİST NE KADAR?

3 bin 100 metrelik yeni piste kavuşan Ercan Havalimanı, her model yolcu uçağının kullanımına müsait hale geldi. 9 körük, 21 de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı, 1500 araç kapasiteli kapalı otoparkı ve son teknoloji yeni donatılarıyla hizmet sunacak.

İlk iniş Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan! Yeni Ercan Havalimanı tarihi günde Lefkoşa'da açıldı - Resim : 5

Kur'an-ı Kerim'e saldırılar Bağdat'ta Büyükelçilik yaktırdı Putin tahıl koridoru için şartını açıkladı İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly: Türkiye'den umutluyuz BAE'den Türkiye açıklaması