Hollanda'da seçimden 223 gün sonra koalisyon hükümeti kuruldu

Hollanda'da yapılan erken genel seçimlerin ardından, 223 gün süren müzakereler sonucunda Dick Schoof'un başbakanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu. Koalisyonun büyük ortağı PVV, mülteciler, sağlık, altyapı, dış ticaret ve ekonomi bakanlıklarını üstlendi.

Hollanda'da seçimden 223 gün sonra koalisyon hükümeti kuruldu

Hollanda'da 22 Kasım 2023'te gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından, 223 gün süren yoğun müzakerelerin sonucunda yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu. Ülkenin eski istihbarat şefi Dick Schoof, başbakan olarak atandı ve koalisyonun büyük ortağı olarak aşırı sağcı Partij voor de Vrijheid (PVV) tarafından desteklendi. PVV, göç, sağlık, altyapı, dış ticaret ve ekonomi bakanlıklarını üstlendi.

Seçimlerde yüzde 23,5 oy alarak 37 sandalye kazanan PVV'nin lideri Geert Wilders, koalisyon müzakerelerinde başbakanlık talebinin reddedilmesinin ardından bu pozisyondan vazgeçtiğini açıklamıştı. Koalisyon hükümetinde PVV'nin yanı sıra, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) gibi partiler de yer alıyor.

VVD, adalet, savunma, maliye ve iklim bakanlıklarını devralırken, NSC dışişleri, içişleri, eğitim ve sosyal işler bakanlıklarına sahip oldu. BBB ise tarım ve sosyal konutlar bakanlıklarını üstlendi. Yeni hükümetin öncelikli gündem maddelerinden biri, sığınmacı ve göçmen politikalarını sıkılaştırmak olacak.

Ayin sırasında izdiham: 116 ölü ABD ile Panama arasında "düzensiz göç" anlaşması İran'da kum fırtınası: 620 kişi hastanelik oldu Avrupa Birliği'nin dönem başkanı Macaristan oldu