Hocalı katliamına katılan Haçaturyan yakalandı

Azerbaycan Başsavcılığı, 22 Aralık 1991'de Hocalı ilinin Meşeli köyünde yaşanan katliamla ilgili olarak Ermeni asıllı Vagif Haçaturyan'ın gözaltına alındığını duyurdu. 25 Şubat 1992 tarihinde tarihe kara bir leke olarak geçen katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti, Ermeni güçlerinin esir aldığı 1275 kişinin 68'i kadın, 26'sı çocuk 150 kişiden ise hiç haber alınamadı.

Hocalı katliamına katılan Haçaturyan yakalandı

Azerbaycan Başsavcılığınca yapılan açıklamada, 1. Karabağ Savaşı'nda sivil Azerbaycanlıların topluca katledilmesinde yer aldığı için uluslararası arananlar listesinde bulunan 68 yaşındaki Ermeni asıllı Vagif Haçaturyan'ın, Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla tedavi adıyla Ermenistan'a geçiş yaparken Azerbaycan sınır muhafızlarınca Laçın sınır kontrol noktasında gözaltına alındığını bildirildi.

Açıklamada, Haçaturyan hakkında, 2013'te "soykırım" ve "halkın zorla yerinden edilmesi" suçlarıyla gıyabi tutuklama kararı bulunduğu kaydedildi.

Hocalı katliamı
Hocalı katliamı

HOCALI KATLİAMI

22 Aralık 1991'de Ermenistan silahlı güçleri, Hocalı'nın Meşeli köyünü basarak 25 Azerbaycanlıyı katletmişti.

1991'in son günlerinde harekete geçen Ermeni kuvvetleri, Hocalı'ya çıkan yolları ve civardaki köyleri ele geçirmeye başladı.

Hocalı katliamı
Hocalı katliamı

25 Şubat 1992 akşamında saldırıya başlayan Ermeni kuvvetleri iddialara göre saldırı için Rus ordusunun o zaman Hankendi’de bulunan güçlerinden yardım aldı. Ermeni kuvvetlerinin, Rusların teknik imkanlarını kullanarak kenti top ve tank ateşine tuttu; hatta saldırıda Rus askerlerinin bizzat yer aldığı bile kayıtlara geçti. 26 Şubat sabahına kadar süren katliam, 613 kişinin canına maloldu.

Hocalı katliamı
Hocalı katliamı

26 Şubat 1992'de tarihe kara bir leke olarak geçen katliam, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında meydana geldi. Ermeni kuvvetleri kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmaksızın önüne geleni katletti.

Hocalı katliamı
Hocalı katliamı

Resmi kayıtlara göre, öldürülenlerden 63’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlıydı. 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuştu. 1275 kişi ise, Ermeni güçlerin elinde esirdi. Esir alınan 68'i kadın, 26'sı çocuk 150 kişiden hiç haber alınamadı.

Katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti.

Arabadan indi, kaplana yem oldu Güney Koreli Bakan'dan Türkçe mesaj Konu yağmurdan kaçmak olunca geyikler bakın ne yaptı Bakan Fidan'dan Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakılmasına kınama