Hindistan ev sahipliğinde G20 Liderler Zirvesi başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi törenle karşılandı
Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl 'Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek' ana temasıyla düzenlenen G20 Liderler zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi törenle karşılandı. Liderler Zirvesinin yayımlanan sonuç bildirgesinde Türkiye'nin çabalarına teşekkür edildi. İşte detaylar...
Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 2023 G20 Liderler Zirvesi'ne, katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi
Zirveyi takip eden ulusal ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşu, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki basın merkezinde zirvedeki gelişmeleri izleyicilerine ve okuyucularına aktarıyor.
MAYMUNLAR VE KÖPEKLER TOPLATILDI
G20 Liderler Zirvesi'ne ilk kez dönem başkanlığı yapan Hindistan zirve öncesinde birçok tedbiri hayata geçirdi. Başkent Yeni Delhi'de gecekondular yıkıldı. Sokaklardaki başıboş maymunlar ve köpekler de toplatıldı.
Güvenlik önlemleri de üst düzeye çıkarıldı.
50 BİNDEN FAZLA POLİS GÖREV YAPACAK
Zirve için 50 binden fazla polis görev yapacak. Birçok cadde, sokak ve iş yeri 3 gün süreyle kapatıldı. Bazı bölgelerde de seyahat kısıtlamaları uygulanacak.
Bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye katılmayacak Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.
ZİRVENİN ÖNEMİ VE MERAK EDİLENLERİ
1- G20 nedir?
Resmi adı “Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve.
2- Ne zaman kuruldu?
1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G20) resmen ilan edilmiştir.
3-G20’de hangi ülkeler var?
ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği.
Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor.
Bu kuruluşlar: Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)
4- G20 neden önemli?
G20 içerisinde sayılan ülkeler;
- Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini
- Dünya nüfusunun yüzde 66’sını
- Uluslararası ticaretin yüzde 75’ini
- Uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.
5-Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?
G-20’nin aldığı kararlar günlük hayatımıza, eğitimimize, kullandığımız teknolojiye kadar her alanda yaşamımızı etkileyebiliyor.
TÜRKİYE'NİN ÇABALARINA TEŞEKKÜR
G20 Liderler Zirvesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına teşekkür edildi. Bu anlaşmanın sürdürülmesi için çalışmaların devam etmesi çağrısında bulunuldu. Başta Afrika’dakiler olmak üzere gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki talebin karşılanması için tahıl anlaşmasına ihtiyaç duyulduğunu aktarıldı.
"UKRAYNA SAVAŞINDA TÜM DEVLETLER BM SÖZLEŞMESİNİN UYGUN HAREKET ETMELİ"
G20 liderlerinin anlaştığı sonuç bildirgesi yayımlandı. Sonuç bildirgesinde Ukrayna konusunda tüm üye devletlerin BM sözleşmesine uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi.
Bildiride yer alan diğer maddeler şu şekilde:
- Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli.
- Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı.
- Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.
- Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut.
-2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor.
- Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna'dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz.
- Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip.
ERDOĞAN: KÜRESEL SİSTEMDE ADALETSİZLİKLER BÜYÜYOR
Öte yandan MIKTA liderleriyle görüşmesinin ardından mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:
Uluslararası terörizmle birlikte İslam düşmanlığının giderek artması endişe verici. Bu menfi gelişmeler daha fazla dayanışmaya, birbirimizi daha fazla anlamaya ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu bize yeniden hatırlatmıştır.
Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti maalesef azalıyor.
MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum.
Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki görüşmede konuşan Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro'yu selamlayarak sözlerine başladı.
MIKTA Dönem Başkanı da olan Widodo'ya bu önemli buluşmaya vesile olduğu için teşekkür eden Erdoğan, MIKTA'nın kuruluşunun 10'uncu yıl dönümünde G20 Zirvesi vesilesiyle Yeni Delhi'de liderlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
"ULUSLARARASI KURULUŞLARIN SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETME KABİLİYETİ AZALIYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MIKTA'yı 10 yıl önce küresel iletişime ve ortak sorunların çözümüne katkıda bulunmak, aralarındaki işbirliğini pekiştirmek maksadıyla hayata geçirdiklerine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu süreçte, MIKTA ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe katetti. Yine bu dönemde, küresel refah ve istikrarı tehdit eden unsurlar farklılaştı, çeşitlendi ve derinleşti. Bununla birlikte cari sistemin herkes için sürdürülebilir barışı, güvenliği ve refahı güvence altına almakta yetersiz kaldığı görüldü. Uluslararası terörizmle birlikte İslam düşmanlığının da giderek artması ve yaygınlaşması endişe vericidir. Bu menfi gelişmeler daha fazla dayanışmaya, birbirimizi daha fazla anlamaya ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğunu bize yeniden hatırlatmıştır. Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken, uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür.' tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır."
ERDOĞAN'DAN "İSLAM VE YABANCI DÜŞMANLIĞIYLA MÜCADELE" MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürünü hakim kılmaları gerektiğini ifade ederek, "Hemen her gün 'ifade özgürlüğü' kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz." değerlendirmesini yaptı.
Uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınmasının şart olduğunu vurgulayan Erdoğan, "MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor. MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda krizi ile mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti.
G20 Sonuç Bildirgesinde, "Devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına karşı güç kullanımından kaçınmalı. Tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna'dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.