Google mühendisinden Gazze protestosu: Vicdanım, sivil halkı hedef alan katliamlarda kullanılabilecek bir teknolojiyi geliştirmeye izin vermiyor
Google’da çalışan bir yazılım mühendisi, New York’ta yapılan VivaTech konferansında, firmanın İsrail hükümetiyle olan 1,2 milyar dolarlık Project Nimbus anlaşmasını protesto etti. Konferans esnasında sahneye çıkarak konuşma yapan mühendis, "Vicdanım, sivil halkı hedef alan katliamlarda kullanılabilecek bir teknolojiyi geliştirmeye izin vermiyor. Evet, Google’da çalışıyorum, ama yeteneğimin bir soykırımı destekleyen araçlara dönüşmesine izin veremem." dedi.
Google mühendisi İsrail'in soykırımının bir parçası olmak istemediğini belirterek Gazze protestosu yaptı.
Protesto, konferansın “Empower Startup Nation with AI” (Yapay Zekâ ile Startup Ulusunu Güçlendirme) başlıklı bir oturumu esnasında gerçekleşti.
Mühendisin yaka paça salondan Arka plandaki slaytta, İsrail’in teknoloji merkezi olarak konumlandırılmasına vurgu yapılırken, mühendisin çıkışı salonda büyük ses getirdi. Protestocu mühendisin bu çıkışı, Google ve Amazon’un 2021'de İsrail hükümeti ve ordusuyla imzaladığı Project Nimbus anlaşmasına yönelik artan tepkilerin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Konu olan anlaşma, İsrail’e bulut bilişim altyapısı, yapay zekâ ve diğer teknoloji hizmetleri sağlıyor. Ancak bu teknolojilerin, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarında kullanıldığı ve Birleşmiş Milletler uzmanları tarafından “soykırım” olarak nitelendirilen eylemleri desteklediği iddiaları, teknoloji çalışanları arasında etik bir tartışma başlattı.
Protesto, No Tech For Apartheid (Apartheid İçin Teknoloji Yok) kampanyasının bir uzantısı olarak değerlendiriliyor. Kampanya, 2021’den bu yana Google ve Amazon çalışanlarını Project Nimbus’a karşı örgütlüyor. Daha önce de benzer protestolar düzenleyen çalışanlar, şirket yönetiminden bu anlaşmayı iptal etmesini talep etmişti.
TEPKİ GÖSTERENİ KOVDULAR
Al Jazeera’nın 2024 tarihli bir haberine göre, Google, bu tür protestolara katılan 50’den fazla çalışanını işten çıkarmıştı. Örneğin, Mart 2024’te Mind the Tech konferansında benzer bir protesto gerçekleştiren Google Cloud yazılım mühendisi Eddie Hatfield, İsrail Google Genel Müdürü Barak Regev’in konuşmasını keserek, “Soykırım, apartheid veya gözetim teknolojisi geliştirmeyi reddediyorum!” demiş ve ardından işten çıkarılmıştı.
Protestolar, yalnızca Google ile sınırlı değil. Associated Press’in Şubat 2025 tarihli bir raporuna göre, Microsoft da benzer eleştirilerle karşı karşıya. Şirket, Ekim 2024’te, Redmond’daki kampüsünde Filistinli mülteciler için izinsiz bir anma etkinliği düzenleyen iki çalışanını işten çıkarmıştı. Raporda, İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısının ardından Microsoft ve OpenAI teknolojilerini kullanarak Gazze ve Lübnan’da hedef belirleme ve hava saldırılarını artırdığı belirtiliyor. İsrail ordusunun yapay zekâyı, istihbarat, iletişim ve gözetim verilerini analiz ederek “düşman hareketlerini” izlemek için kullandığı ifade ediliyor.
DESTEK YAĞIYOR
Sosyal medyada da büyük yankı bulan protestoya destek mesajları yağdı. X platformunda, bir kullanıcı, "Allah seni İslam ile şereflendirsin" diyerek bir Filistin haritası ve "Palestine Will Be Free" (Filistin Özgür Olacak) yazısını paylaştı.
Başka bir kullanıcı ise "Palestine" yazısı ve Filistin bayrağı emojileriyle destek verdi. Diğer bir kullanıcı da, "Microsoft’tan sonra Google yazılım mühendislerine helal olsun. Malcolm X’in dediği gibi, ‘Bütün uyuyanları uyandırmak için bir tek uyanık yeter.’ Çığ gibi büyür bu boykotlar inşallah." yorumunu yaptı.
Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri, bu tür protestolar karşısında henüz net bir adım atmış değil. Ancak No Tech For Apartheid kampanyası, şirketlerin bu anlaşmaları iptal edene kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Teknoloji sektöründe etik tartışmaların giderek büyümesi, yapay zekânın savaşlarda kullanımına dair küresel bir sorgulamayı da beraberinde getiriyor.
*Bu içerik hazırlanırken Grok'tan faydalanılmıştır.