Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında

Fransa'nın Nanterre kentinde Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün, polis kurşunuyla öldürülmesine tepki gösteren gençler, ülke genelinde aralarında karakol ve okulların da bulunduğu yüzlerce kamu binası ve aracı ateşe verdi, olaylarda 800'den fazla kişi de gözaltına alındı. Polis, isyanı bastırmada yetersiz kalınca devreye zırhlı araçlar da girdi.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında

Fransa'da bir polis memurunun dur ihtarına uymayan 17 yaşındaki gence kurşun sıkarak ölümüne neden olması, gerilime neden oldu.

17 yaşındaki Nahel M. isimli gencin Afrika kökenli siyahi ve Müslüman olduğu öğrenildi.

Genci vuran polis memuru gözaltına alınarak görevinden uzaklaştırıldı. Acılı aileden özür dileyen polis, kasten adam öldürmekle suçlandı.

Nahel M.'nin ölümünün ardından başkent Paris başta olmak üzere diğer kentlerde göstericiler sokaklara döküldü.

İSYAN ÇIKTI, SOKAKLAR ATEŞE VERİLDİ

Gencin ölümünün ardından ülkede adeta isyan çıktı, vatandaşlar sokaklara indi.

Öyle ki eylemciler cadde ve sokakları savaş alanına çevirdi. Otomobiller belediye binaları ateşe verildi.

OLAYLAR 3. GÜNÜNDE ÜLKENİN TAMAMINA YAYILDI

Olayın yaşandığı 27 Haziran'ın gecesinde özellikle Nanterre'in de içinde bulunduğu Hauts-de-Seine vilayetinde, eylemciler, araçlar ve çöp bidonlarını ateşe verirken, polise havai fişek fırlattı.

İkinci gece olaylar, Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin Lyon, Toulouse, Lille gibi birkaç büyük kentine yayıldı.

Dün gece de olayların şiddeti artarken, neredeyse Paris'in tüm banliyöleri ve ülkenin hemen hemen tüm bölgeleri yangın yerine döndü.

İlk iki gün aralarında polise ait ve toplu taşıma için kullanılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda araç, okul ve karakol kundaklanırken; üçüncü gece Marsilya ve Paris gibi kentlerde mağazalar yağmalanmaya başlandı.

17 yaşındaki gencin annesinin, "ayaklanma" ve çocuğunun anısı için gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmasının ardından dün, eylemciler, Nanterre'de yürüyüş düzenledi. Gösteri, polis ve eylemciler arasında çatışma alanına dönerken, kentte tansiyon tüm gece sürdü.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 1

POLİS, ÖLEN GENCİN AİLESİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Nanterre Savcılığı, genci öldüren polisin "kasten adam öldürme" gerekçesiyle tutuklu yargılanacağını açıkladı.

Tutuklanan polis, avukatı Laurent-Franck Lienard aracılığıyla gencin ailesinden özür dilerken; hükümetin günlerdir vatandaşları "sükunete" çağırmasına rağmen ülkede bu gece de olaylar devam etti.

MAĞAZALAR YAĞMALANDI

Paris, Marsilya, Reims, Tours gibi çok sayıda kentte mağazalar yağmalandı.

Dün, Fransa genelinde 500 kamu binası, 1900 araç ateşe verildi ve kamusal alanda 3 bin 880 noktada kundaklama yapıldı.

Ile-de-France bölgesi, zarar gören kamu tesislerinin onarımı için belediyelere yönelik 20 milyon avro yardım paketi açıkladı.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 2

Polis ve eylemciler arasında ciddi çatışmaların yaşandığı son 3 günde eylemciler çok sayıda karakolu ateşe verdi ve polise havai fişek fırlattı.

Clichy-sous-Bois, Lille, Halluin, Mons-en-Barœul, Garges-les-Gonesse, Nogent-sur-Oise, Villeneuve-le-Roi kentlerinde belediye binaları, Tourcoing, Evreux, Bezon kentlerinde okul binaları, Marsilya'da da tarihi kütüphane ateşe verildi.

Dün, gösterilerin yoğun olduğu Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yerel saatle 21.00 itibarıyla tramvay ve otobüs seferleri iptal edildi.

4 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

29 Haziran itibarıyla Savigny-le-Temple, Compiegne'nin yanı sıra Neuilly-sur-Marne ve Clamart olmak üzere toplam 4 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Olayların şiddetinin 3. gece artmasının ardından Bordo, Lille, Roubaix, Lyon kentlerinde özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timi RAID sahaya indi.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 3

Gencin öldüğü kent Nanterre'de ise özel polis timi BRI görevlendirildi ve zırhlı araç da kullanıldı.

Aralarında Nanterre, Lyon, Nice'in de bulunduğu en az 3 kentte jandarmaya bağlı helikopter de devriye gezdi.

POLİS VE JANDARMA SAYISI 40 BİNE ÇIKARTILDI

İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendirirken, dün bu sayıyı ülke genelinde 40 bine çıkardı.

İlk gece yalnızca 31 kişi gözaltına alınırken, bu sayı ikinci gün 180'in üzerine çıktı. Olayların şiddetinin arttığı dün ise 875 kişi gözaltına alınırken, 249 polis ve jandarma yaralandı.

Eylemcilerden kaç kişinin ise yaralandığı henüz bilinmiyor.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 4

TOPLU TAŞIMANIN SAAT 21.00'DEN İTİBAREN YASAKLANMASI TALİMATI VERİLDİ

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, valilere ülke genelinde otobüs ve tramvay seferlerini yerel saatle 21.00'dan itibaren iptal etme talimatı verdi.

Öte yandan, Paris'in içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde daha önce 1 günlüğüne askıya alınan tramvay ve otobüs seferleri yeni bir emre kadar her akşam saat 21.00 itibarıyla kaldırıldı.

Lyon kentinde de saat 20.00 itibarıyla tramvay ve otobüs seferleri iptal edilirken, Marsilya'da saat 19.00 itibarıyla tüm toplu taşıma seferleri durdurulacak.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 5

DEVREYE ZIRHLI ARAÇLAR DA GİRDİ

Fransa basınındaki haberlere göre, birçok kentinde protestoların şiddet sarmalına dönüştüğü ülkede her an farklı bir noktada bir olay patlak veriyor.

Protestoların ilk başladığı Nanterres başta olmak üzere Marsilya, Woippy dahil birçok bölge ve kentte meydanlara zırhlı araçlar konuşlandı.
Nanterres’de de zırhlı bir araç polisler eşliğinde sokaklarda devriye atmaya başlarken Metz yakınındaki Woippy'de bir zırhlı araç protestocuları püskürtmek için ara sokaklara daldı.

Fransız basını zırhlı araçların başka bölgelere de sevk edildiğini aktardı. Gözaltılara karşın kundaklama ve yağmalar sürüyor.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 6

Öte yandan, Toulouse kentinde de akşam başlayan protestolarda polis şiddet olaylarına başvurduğu gerekçesiyle 19 kişiyi gözaltına aldı.

Kentte ayrıca çok katlı bir apartman, sakinleri uykudayken ateşe verildi.

Metz kentinde de protestocularca kundaklanan bir multimedya kütüphanesi tamamen yanarken Ales şehrinde yoğun havai fişekli saldırının hedefi olan bir polis karakolunda yangın çıktı.

Fransa’da sular durulmuyor: Eylemler her yere sıçradı, yüzlerce gösterici gözaltında - Resim : 7

Montpellier şehrinde protestocuların bir liseyi hedef aldığı olaylarda, Pithiviers şehrinde bir tarlanın ateşe verildiği ve alevlerin hızla çevreye yayıldığı belirtildi.

Paris'in 13. bölgesinde göstericiler bir yola kurdukları barikatları ateşe verdi. Ayrıca Lyon kentinde bir motosiklet bayisi soyuldu.

BELEDİYE BAŞKANI HÜKÜMETTEN TAKVİYE KUVVET İSTEDİ

Şiddet olaylarının yeni merkez üssü haline gelen Marsilya'da ise Belediye Başkanı Benoit Payan kentte kontrol altına alınmayan yağmalar nedeniyle hükümete bir an önce takviye kolluk kuvveti göndermesi çağrısı yaptı.

Payan olayları sert bir dille kınadığını belirtti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise kente takviye ekiplerin geldiğini 80'den fazlası Marsilya'da olmak üzere 270 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Polis, 27 Haziran'da, Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan ve "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

GÖZALTI SAYILARI HIZLA ARTIYOR

Protestoların dördüncü gecesinde 1300'ü aşkın kişi gözaltına alındı.

ONLARCA POLİS VE JANDARMA YARALANDI

Öte yandan olayların başlangıcından bu yana 79 polis ve jandarma yaralandı.

POLİSLERDEN "SAVAŞTAYIZ" MESAJI

Öte yandan The Telegraph'ın aktardığına göre; Fransız polisi şu anda "vahşi haşarat sürüleriyle savaş halindeyiz" açıklamasını yaptı.

Ülkenin en büyük iki polis sendikası, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'ın düzeni yeniden sağlamaması halinde isyan çıkarmakla gözdağı verdi.

Polisler, "Bugün savaşta olduğumuz için polis de çatışmada. Yarın ise direnişte olacağız ve hükümet bunun farkında olmalı" dedi.

Yunanistan Erdoğan-Miçotakis görüşmesine kilitlendi Gazetecilere kurşun geçirmez yelek çağrısı Rusya'da yeni bir darbe girişimi mi olacak? ABD, UNESCO'ya yeniden katıldı