FED Başkanı Powell beklentiyi açıkladı: Faiz artışına hazırız

Amerika Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı heyecanla bekleniyor. 2023 toplantı takvimine göre FED toplantısı 19-20 Eylül 2023 tarihinde yapılacak. FED Başkanı Powel faiz beklentisini Jackson Hole toplantısında açıkladı.

FED Başkanı Powell beklentiyi açıkladı: Faiz artışına hazırız

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell,  yaptığı toplantıda gündeme ilişkin konuştu. Faiz beklentisini açıklayan Powell "Eğer uygun olursa daha fazla faiz artışın hazırız." dedi.

FED Başkanı Powell beklentiyi açıkladı: Faiz artışına hazırız - Resim : 1

Enflasyonda yüzde 2 hedefine sadık olduklarını söyleyen Fed Başkanı Powell'in başlıca açıklamaları şöyle:

Eğer uygun olursa daha fazla faiz artışın hazırız. Enflasyon sürdürülebilir yüzde 2 hedefine hareket edene kadar faizlerin kısıtlayıcı seviyede tutma niyetindeyiz. Yeniden faiz artışı yapıp yapmam konusunda dikkatlice ilerleyeceğiz. Bir sonraki faiz kararı verilere bağlı olacak. Enflasyon yüksek olmaya devam ediyor. Mal enflasyonunda sürdürülebilir ilerlemeye ihtiyaç var. Fed, ekonominin beklendiği gibi soğumadığına dair işaretlere karşı dikkatli. Enflasyonun ilerleyişi memnuniyet verici ama Fed hala gidilecek uzun yol olduğunu düşünüyor. Fed yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmeyecek. Temmuz'da PCE'nin yüzde 3,3, çekirdek enflasyonun yüzde 4,3 olmasını bekliyoruz. Enflasyonun iş gücü piyasalarına daha hassas olduğuna dair kanıtlar görüyoruz.

FED Başkanı Powell beklentiyi açıkladı: Faiz artışına hazırız - Resim : 2

TEMMUZ AYI FED KARARI NEYDİ?

Fed, beklentilere paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırdı ve yüzde 5.25 - 5.50 aralığına çıkardı.

Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği vurgulanırken; ABD bankacılık sisteminin dayanıklılığına dikkat çekildi ve Fed yetkilileri, enflasyonu yüzde 2 hedefine çekme konusunda kararlılığını vurguladı. 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarılan faizin ardından ABD borsaları karışık bir seyir izlerken, brent petrolde düşüş gözlendi. Analistlere göre ise piyasalar bu yıl daha fazla faiz artışı olmayacağını fiyatlamaya başladı.

AB Komiseri Oliver Varhelyi Türkiye'de ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de ABD'den Kuzey Kore'ye Rusya uyarısı Joe Biden merasimin ortasında başını alıp gitti