Enflasyon, asgari ücret, emekli aylığı derdi onlara uğramıyor: Dünyanın en mutlu insanlarına sahip Hadzabe Kabilesi
Dünyada bilinen son resmi kabile topluluğu olan ve Tanzanya'nın Eyasi Gölü'ne yakın bir ormanlık arazide yaşayan Hadzabe Kabilesi, halen 50 bin yıl önceki yaşantılarını sürdürüyor. Avcılık ve toplayıcılıkla geçimlerini sağlayan Hadzabe Kabilesi, modernleşmeye rağmen yaşam tarzlarını ve kadim geleneklerini koruyor.
Tanzanya'nın Eyasi Gölü'ne yakın bir ormanlık arazide yaşayan Hadzabe Kabilesi, teknolojiden uzak mutlu bir hayat sürüyorlar.
Ev kirası, fatura, hayat pahalılığı, asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılacak zamlar Hadzabe Kabilesi'ne uğramıyor.
Ateşli silahlar, kibrit, çakmak da kullanmıyorlar. Kabinenin erkekleri her gün işe gider gibi yaşadıkları kulübelerden çıkıp, avlanmaya gidiyorlar.
Ateşli silah kullanmadıkları için avlarının en yakın noktasına gelerek ok ve yayla karınlarını doyuracak hayvanları avlıyorlar. Büyükbaş hayvanların postekisinden de kıyafet yapıyorlar.
Hadzabe halkı mevsimsel olarak yemek yiyor. Kurak mevsimde daha fazla et ve yağışlı mevsimde ağırlıklı olarak bitki bazlı, yüksek lifli besinler tüketiyorlar.
Avlarını atalarının 50 bin yıl önce yaptığı gibi odunları hızlıca birbirine sürterek elde ettikleri köz yardımıyla ateşlerini yakıyorlar.
Mangal yerine de taş kullanıyorlar. İki taşın arasına yaktıkları eteşin üstüne ızfgara yerine de bir tahta parçasına geçirdikleri av hayvanlarını pişiriyorlar.
Ancak, yaşam biçimleri bir gezginin rastlantısal ziyaretiyle hafif de olsa değişti. Modern kıyafetlerle tanışan Hadzabe halkı, yapraklarla örtünmeyi bırakıp, pantolon ve uzun etekler giymeye başladı. Bu, onların modern çağla ilk teması olarak tarihe geçti.
Hadzabe halkı mevsimsel olarak yemek yiyor. Kurak mevsimde daha fazla et ve yağışlı mevsimde ağırlıklı olarak bitki bazlı, yüksek lifli besinler tüketiyorlar.
Temizlik malzemeleri olmadığı için bağırsak mikrobiyomlarının bizimkilerden farklı olduğu düşünülüyor.
Baobab ağacından yaptıkları ünlü çorbalarına ek olarak bal yemeyi de çok seviyorlar. Hatta öyle ki, balın kremsi yapısının hazzını sadece arıyı tamamen mideye indirdikleri zaman aldıklarını söylüyorlar.
Hadza halkı, Malavi ve Amazon'daki kabileler de dahil olmak üzere dünyadaki diğer geleneksel toplumlarla bazı bakteri türlerini paylaşıyor.
Bu benzerliklerin geniş coğrafi farklılıklar arasında gözlemlendiği düşünüldüğünde, bakterinin insanların evrimini şekillendiren faydalar sağladığını öne sürülüyor.
Modern toplumlarda bu türün görülmemesi, sanayileşmenin bağırsak floramızı önemli ölçüde değiştirdiğini göstermekte. Bu nedenle belki de biz de tıpkı Hadza kabilesi gibi mevsimsel yemek yemeliyiz...
Tanzanya'nın Eyasi Gölü'ne yakın bir ormanlık arazide yaşayan Hadzabe Kabilesi, halen 50 bin yıl önceki yaşantılarını sürdürüyor. Enflasyon, asgari ücret, emekli aylığı derdi onlara uğramıyor...