DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Gazze'de kimse güvende değil

İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nde yaptığı insanlık dışı uygulamalar, dünya kurumlarının dikkatini çekmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Gazze'de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil” ifadelerini kullanarak, “Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz cuma günü ateşkes kararını kabul etmemiş olmasından derin üzüntü duyuyorum” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Gazze'de kimse güvende değil
  • İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze'de yaptığı insanlık hukukuna aykırı ablukaya dünyanın birçok kurumu tepki göstermeye başladı.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, işgal altındaki Filistin topraklarındaki sağlık durumuna ilişkin Yürütme Kurulu Özel Oturumunda konuştu.
  • Ghebreyesus, 16 yıldır abluka altında olan, şimdi de aileleri ve evleri yok edilen Gazze halkının öfkesini, kederini ve korkusunu anladığını belirterek, “Gazze'de 7 bini çocuk olmak üzere 17 binden fazla insanın öldüğü bildirildi ve kaçının evlerinin enkazı altında kaldığını bilmiyoruz” dedi.
  • Saldırılar nedeniyle 46 binden fazla kişinin yaralandığını hatırlatan Ghebreyesus, “1.9 milyon insan yerinden edildi. Neredeyse Gazze şeridinin tüm nüfusu, bulabildikleri her yerde barınak arıyorlar. Ancak Gazze'de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil” dedi.,
  • Yaklaşan kış nedeniyle salgın hastalık riskinin daha da kötüleşmesinin beklendiğini belirten Ghebreyesus, “Gazze'nin sağlık sistemi diz çökmüş durumda. 36 hastaneden sadece 14'ü kısmen işlevsel, bunlardan 2'si Gazze'nin kuzeyinde, 12'si ise güneyde. 3 bin 500 yataktan sadece bin 400'ü mevcutken, birinci basamak sağlık merkezlerinin yaklaşık üçte ikisi işlevsel değil” dedi.
Gazze İsrail Filistin
BM Komiserinden Gazze için ateşkes çağrısı Murat Bardakçı'dan Hamas çıkışı! ABD'den İsrail'in soykırımına tam destek İsrail gece boyu ölüm saçtı