Disney Ermeni lobisine boyun eğdi! Atatürk dizisi kararına tepkiler büyüyor hedefte Eda Ece de var

Disney'in skandalları sürüyor. Türkiye'ye girerken Türk oyuncularla birçok reklam çeken platform yerli yapımları apar topar kaldırarak Atatürk dizisini de yayınlamama kararı aldı. Karara AK Parti başta olmak üzere partilerden tepki gelirken RTÜK de harekete geçti. Deprem dönemi kendisine gelen tepkileri 'Atatürk'ü seviyorum' diyerek yanıtlayan Eda Ece'nin Disney'in reklam filminde oynaması ve karara tepki göstermemesi eleştirildi. Atatürk dizisi film olarak televizyon ve sinemalarda gösterilecek

Disney Ermeni lobisine boyun eğdi! Atatürk dizisi kararına tepkiler büyüyor hedefte Eda Ece de var

Geçen sene Türkiye'de seyirci ile buluşan ABD merkezli dizi-film platformu Atatürk dizisi yayınlayacağını açıklamıştı. Fakat Disney+ geçen haftalarda bir sebep belirtmeksizin yerli içerikleri platformdan kaldırdı ve çekimleri tamamlanan Atatürk dizisinin de yayınlanmayacağını açıkladı.

TELEVİZYON VE SİNEMALARDA GÖSTERİLECEK

Disney'in skandal kararının ardından The Walt Disney Company'den yapılan açıklamaya göre, televizyona özel ilk film 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda FOX kanalında yayınlanacak. Ardından ikinci film, 22 Aralık'tan itibaren sinemalarda olacak. Ayrıca her iki film de 2024 yazında da FOX ekranlarında yayınlanacak.

DISNEY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

The Walt Disney he Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, gelen tepkilerin ardından yaptığı açıklamasında "Atatürk içeriğimizi Cumhuriyet'imizin 100. yılında izleyicilerimizle buluşturuyoruz. İçerik stratejimizde yapılan değişiklikler sonucunda iki film olarak planladığımız Atatürk'ün ilk televizyon özel versiyonunun FOX kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak. Böylece, Atatürk'ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Disney'in açıklaması
Disney'in açıklaması

EDA ECE'NİN SESSİZLİĞİ ELEŞTİRİLERE NEDEN OLDU

Platformun bu kararına tepki yağarken, Eda Ece'nin tepkisizliği eleştirilere davetiye çıkardı.

Afetzedelere hakaret edince vatandaşın tepkisini toplayan Eda Ece hiçbir ilgisi olmamasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün sığınmıştı.

Şimdilerde ise Atatürk dizisinin yayınlamama kararı alan platformun reklam yüzü olan Ece tepki topluyor.

TÜRKİYE'DEKİ ERMENİLER TARAFINI SEÇTİ

Türkiye Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu, bir dijital yayın platformunun "Atatürk" dizisini Ermeni lobisinin girişimiyle yayımlamama kararı aldığı iddiasına ilişkin, ABD'deki Ermeni kurum ve kuruluşlarına, "Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecini desteklemeleri ve sorumlu davranmaları" çağrısında bulundu.

"HAKLI TEPKİYİ DİKKATLE İZLİYORUZ"

Şirinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD merkezli bir dizi/film platformunca, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili bir dizinin yayından kaldırılmasından doğan haklı tepkiyi dikkatle izlediklerini belirtti.

"SÖZ KONUSU TUTUM GELENEĞİMİZLE BAĞDAŞMIYOR"

"Bu adımın söz konusu ülkedeki Ermeni toplumu kuruluşlarının girişimleriyle alınmış olması da konunun bizler açısından bir başka dikkate değer boyutudur." ifadesini kullanan Şirinoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye Ermeni toplumu bu uygulamayı demokratik zihniyet, karşılıklı saygı ve hoşgörü, ifade özgürlüğü bakımından son derece tartışmalı bulmaktadır. Zira sanatın tezahürlerinin, sanatsal üretimin en sıkıntılı zamanlarda dahi toplumlar arasında diyaloğa ve empatiye zemin yaratabileceği aşikardır. Türkiye Ermeni toplumu, söz konusu tutumun ülkemizin değerleriyle ve devletimizin güvencesindeki bir arada yaşama geleneğimizle bağdaşmadığının tanığıdır." 

ABD'DEKİ ERMENİ KURUM VE KURULUŞLARA ÇAĞRI

 Şirinoğlu, kimlik ve aidiyet hassasiyetlerinin, kutsal değerlerin gündelik hesaplarla hoyratça göz ardı edilmesinin dünyada körüklediği üzücü ortamın herkes tarafından üzüntü ve endişeyle izlendiğinin altını çizerek, "Bu vesilesiyle ABD'deki Ermeni kurum, kuruluşlarına ve uluslararası medya örgütlerine, Türkiye ve Ermenistan arasında yürütülen normalleşme sürecini desteklemeleri ve bu anlamda katkı sunabilmek adına daha sorumlu davranmaları için çağrıda bulunmaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CNN TÜRK yayınında Disney'de olan Atatürk dizisinin yayınlanmayacağı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Kararın düzeltilip, Atatürk dizisinin yayınlanması gerektiğinin altını çizen Çelik, "Devletin kurumları bu süreci inceliyor. RTÜK muhatapları ile görüşecek, yanlış karardan dönmelerini talep edecek." dedi.

Çelik'in tepkileri şu şekilde:

"ERMENİ LOBİSİNİN HASTALIKLI BASKISINI KINIYORUZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik:

Atatürk dizisiyle ilgili bu tartışma epeydir sürüyor. Aslında fikir hürriyeti, düşünce hürriyeti bir sürü şeyden bahsediliyor. Ama en temel konularda bile Türkiye'nin hassasiyetleri karşısında, hatta Türkiye'ye karşı değerlerimize karşı işlenen nefret suçları karşısında bile tepkimizi koyduğumuzda fikir hürriyeti diyerek bir yaklaşım sergiliyorlar. Ama söz konusu olan gayet özgür bir biçimde Atatürk ile ilgili bir dizinin yayınlanması söz konusu olduğunda kaç kere bu haberler gündeme geldi.

Neticede bir baskıya boyun eğiyorlar. Bu baskı da Ermeni lobisinin hastalıklı baskısı. Tabi biz bunu kınıyoruz. Tabi bunun ötesinde bir durum da var. O da şu; Artık bu düşünce hürriyetinin, fikir hürriyetinin sınırı nereden başlar, nerede biter... Bulanıklaşması demek aslında demokratik değerlerle bulanıklaşması demektir. Bu Batı demokrasilerinin içinde bulunduğu krizle ilgili bir durumdur.

"RTÜK İNCELEME BAŞLATIYOR"

RTÜK bir açıklama yaptı, inceleme başlatıyor. Bunu takip edecek. Bunların yetkilileriyle görüşecek. Net olan şu; Biz bunu hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Buna hiçbir şekilde göz yumamayız. Ülkemizde faaliyet göstererek her kurumun her odağın bizim değerlerimize saygı göstermesi gerekir.

Sonuç olarak Atatürk karşısında, Türkiye Cumhuriyeti karşısında bunları yaptığı yok hükmündedir, hiç hükmündedir. Ama netice itibarıyla bu yaptıkları saygısızlığa da bizim göz yummamız söz konusu olmayacaktır.

"KARARLARINDAN DÖNMEZLERSE GEREKEN SÜREÇ İŞLEYECEK"

Geçmişte normalleşme ile ilgili adımlar attık. Bütün bunları Ermenistan mahkemesi durdurdu. Ermenistan’la yürütülen normalleşme süreci ile diaspora lobisinin eylemlerini ayırıyoruz. Atatürk dizisini yayına koymalarını bekliyoruz. Devletin kurumları bu süreci inceliyor. RTÜK muhatapları ile görüşecek, yanlış karardan dönmelerini talep edecek. Dönmezlerse gereken süreç işleyecek. Karar düzeltilmeli, Atatürk dizisi yayınlanmalıdır.

RTÜK'TEN AÇIKLAMA: İNCELEME BAŞLATILDI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin açıklamasında, "Disney + isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan 'Atatürk' dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir." dedi.

Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli toplumsal değer olduğunun altını çizen Şahin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda basına yansıyan "Ermeni lobisi müdahalesi" iddialarının da araştırıldığını ifade etti.

Kaynak: haberet.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü Nijer Başbakanı yardım istedi Bu sözleri bir Yunan söyledi: Türklerin de hakkı var Tek ayağımla kaldırırım dedi: Ayağı kırıldı