Depremi ABD gemisi mi tetikledi? Uzmanlardan HAARP açıklaması...
Kahramanmaraş'ta gerçekleşen çifte depremler sonucu on binlerce insanı hayattan kopardı. Depremden ilk olarak İstanbul Boğazı'na demir atan ABD gemisi da özellikle sosyal medyada tartışmalara yol açtı. ABD gemisinin HAARP teknolojisi ile Kahramanmaraş depremlerini tetiklediği doğrultusunda iddiaların öne sürülmesinin ardından uzmanlardan HAARP açıklaması yapıldı.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından akıllara gelen ilk sorulardan biri "HAARP Mİ?" oldu.

Kahramanmaraş'taki 2 büyük depremin akabinde "Yapay deprem olur mu?" sorusu merak edilip araştırılmaya başlandı.

AMERİKAN GEMİSİYLE İLGİSİ VAR MI?
Tartışma Amerikan savaş gemisinin Türkiye'ye gelmesi ve ardından İstanbul- Kağıthane'de 3,1 büyüklüğündeki deprem yaşanmasıyla başlamıştı.

HAARP SİSTEMİ DEPREMİ TETİKLER Mİ?
ABD'de toprak altını araştıran HAARP sisteminin ülkemizde "depremi tetikleyeceği" öne sürülmüştü.

HAARP DEPREM ÜRETEBİLİR Mİ?
BBC'de yer alan bir haberde uzmanların "HAARP teknolojisi ile deprem üretilebilir mi?' sorusuna verdiği yanıtlar aktarıldı.

BBC'DEN AÇIKLAMA
HAARP'ın Program Müdürü Jessica Matthews, BBC'ye HAARP'taki cihazların doğal afetler yaratamayacağını ya da bunların şiddetini artırmayacağını söyledi.

"BİLİMSEL KANIT YOK"
Michigan Üniversitesi'nden iklim ve uzay araştırmaları uzmanı Prof. Aaron Ridley de "HAARP'ın hava durumunu kontrol edebileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt" yok diyor.

HAARP iyonesferin askeri ve sivil iletişimle navigasyon sistemlerine etkisini araştırmak amacıyla kurulduğu belirtilen haberde, "İyonesferde yaşanan doğal olaylar, Dünya'dan iletilen ve GPS uyduları, Wi-Fi sistemleri, uzay araçları ve radyo iletişimi dahil modern teknolojinin birçok alanı için gerekli olan sinyalleri bozabiliyor." denildi.

Prof. Ridley, "İyonesferde radyo dalgalarını yutan ve iletişimi imkansız kılan, radyo dalgalarının kaybolduğu süreçler yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

BBC'nin haberinde, "Bu tür durumları kestirmenin zor olması nedeniyle bilim insanları, inceleme için doğadakine benzer koşullar oluşturmak amacıyla yüksek frekanslı radyo vericileriyle iyonesferin küçük bir bölümünü ısıtıyor." denildi.

Jessica Matthews, bunun hava olaylarına yol açmadığını dikkat çekerek "HAARP'ın gönderdiği frekans aralığındaki radyo sinyalleri Dünya'daki hava koşullarını oluşturan atmosferin iki katmanında yutulmuyor" ifadelerini kullandı.

Cornell Üniversitesi'nden Prof. David Hysell de HAARP'in hava durumu üzerinde bir etkisi olamayacağını söylüyor:

"İkisini aynı cümlede kullanamazsınız. Çünkü aralarında hiçbir ilişki yok."

2022'de Bulgaristan'ın Karlıova kentinde yaşanan sel felaketinden sonra da sosyal medyada HAARP'ın sorumlu tutulduğu paylaşımlar yapıldı.

2021'de Çin'de büyük yıkıma yol açan seller ve Türkiye'deki orman yangınlarından sonra da aynı şey oldu. Geçen yıl ABD'nin güney doğu kıyıları ve Karayipler'de etkili olan Ian Kasırgası'nın ardından da HAARP'la ilgili komplo teorileri üretildi.