Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'nin akabinde kameralar karşısında F-16 ile NATO mesajları vermesi İsveç'te adeta soğuk duş etkisi yarattı, Rus ile Yunan basınlarının yanında Arap medyası da açıklamaları ilk sayfadan verdi. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir araya gelen dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülke ve AB'nin gündeminde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali vardı. G20 Zirvesi'nin ortak bildirisine de savaş damga vurdu, direkt suçlanmayan Rusya 'diplomatik bir zafer' kazandığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş

G20 Zirvesi'nin akabinde kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısında dikkat çeken başlık ise, F-16'lar ile tahıl koridoru oldu. Cumhurbaşkanı, "Tabi F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar götürüyorlar, İsveç de İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi ciddi manada üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi kongre kongre diyorsunuz, benim de kongrem var. Benim kongrem neresi TBMM, TBMM’den bu tür karar geçmediği sürece benim evet demem mümkün değil" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamalar uluslararası medyanın yanı sıra İsveç ile Yunanistan'da ses getirdi. Al Jazeera, 'Erdoğan Biden'la F-16'lar hakkında konuştuğunu söylüyor' başlığıyla sunduğu haberde Türk ve Amerikan liderlerinin G20 Zirvesi esnasında yaptıkları kısa görüşmede F-16 satışını masaya yatırdıklarını bildirdi. Ankara'nın Washington'dan 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kiti satın almak için başvurduğunu hatırlatan televizyon, ABD Kongresi'ndeki bazı isimlerin söz konusu satışın gerçekleşmemesi için bazı şartlar öne sürdüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 5

'Erdoğan G20 Zirvesi'ndeki resmi olmayan görüşmelerde Biden'la F-16 jetlerinin tedarikini konuştuğunu söyledi' diyen Rus Sputnik yayın organı, Washington'ın savaş uçakları satışını İsveç'in NATO üyeliğiyle ilişkilendirmesinden Ankara'nın rahatsız olduğu yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 6

'STOCKHOLM'ÜN NATO UMUTLARI'

Yunan Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan, Biden'ın F-16 yaklaşımından rahatsız' başlığıyla sunduğu haberde, Türkiye'nin aylarca süren itirazlarının ardından İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını yazdı. ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı ya da TBMM'nin İsveç'in üyeliğini onaylamasına dair takvimin halihazırda belirsizliğini koruduğunu kaydeden gazete, Stockholm yönetiminin ise NATO'ya giriş vizesinin gelecek ay Türk parlamentosunda görüşülmesini umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 8

Bir diğer Yunan gazetesi Ethnos, 'Erdoğan: Biden'la F-16'ları konuştum, İsveç yükümlülüklerini yerine getirmeli' başlığını tercih etti, Skai televizyonu ise internet sitesinde 'Erdoğan: İsveç'in NATO'ya dahil olması ve F-16'lar ayrı düşünülmeli' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 9

"İSVEÇ TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMELİ"

İsveç'in resmi televizyonu SVT 'Erdoğan: İsveç'in F-16 savaş uçaklarıyla hiçbir ilgisi yok' başlığını attı, Cumhurbaşkanı'nın Yeni Delhi'deki basın toplantısına geniş yer verdi. Ankara'nın Washington'dan 6 milyar dolarlık yeni jet ve modernizasyon ekipmanı satın almak istediğini hatırlatan televizyon, Erdoğan'ın basın toplantısında sarf ettiği "İsveç taahhütlerini yerine getirmeli" cümlesini öne çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 11

Aftonbladet gazetesi, 'Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için gürledi' başlıklı haberinde Türk ve Amerikan liderlerinin Yeni Delhi'deki G20 Zirvesi'nde kısa bir görüşme yaptığını, F-16 jetlerinin satışını ele aldıklarını yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 12

Svenska Dagbladet ve Göteborgs-Posten gazeteleri de Aftonbladet'le aynı başlığı kullandı. Gazeteler, Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya girişine dair son açıklamasını Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleşen G20 Zirvesi'nde yaptığını okurlarına aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 13

'Uzman: F-16 anlaşması olmaksızın İsveç'in NATO'ya girişini görmek zor' diyen Dagens Nyheter gazetesi, Amerikan F-16 uçaklarının İsveç'in NATO sürecinde önemli bir rol oynayabileceği yorumunu yaptı. Gazete, Total Defence araştırma merkezinden Aras Lindh'in görüşlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 14

Expressen 'Erdoğan: F-16 ve İsveç bağlanamaz' başlığını tercih ederken, Cumhurbaşkanı'nın bir kez daha İsveç'in NATO üyeliğine dair mesajlar verdiğini kaydetti. Gazete Türk liderin bu kez ABD ve Joe Biden'a sözlü şekilde saldıracağını savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 15

Lübnan merkezli El Meyadin televizyonu, 'Erdoğan: Biden yönetimi F-16 satışını İsveç'in NATO girişimine bağlıyor' başlıklı haberinde hem Türkiye'ye satılacak F-16'ların Amerikan Kongresi'nde ne zaman ele alınacağının hem de İsveç'in NATO üyeliğine onayın TBMM'de görüşüleceği tarihin şimdilik belirsizliğini koruduğu yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20'deki resti dünya manşetlerinde! NATO ve F-16 sözleriyle İsveç'e soğuk duş - Resim : 16

Al Monitor 'Türkiye Washington'ın F-16 satışını İsveç'in NATO üyeliğiyle ilişkilendirmesinden gerçekten üzgün' derken, Middle East Monitor, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'la F-16'ları konuştuğunu söylüyor' başlığını seçti.

Bakan Hakan Fidan'dan Kazakistan'da iş birliği mesajı G20 liderlerine Türkiye'nin Sıfır Atık Yolculuğu kitabı Brezilyalı lider Silva'dan Putin'e garanti! 1 yıl öncesinden duyurdu: Tutuklamayız Fransız polisinin çarptığı Türk genç İstanbul'a getirildi