Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran'da Namazgah Camisi'nin açılışında konuştu. Açılışta, İsrail'in saldırılarına değinen Erdoğan, 'Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında İsrail'in uyguladığı soykırım bir yılı geride bıraktı. 50 bin masum Filistinli kardeşimiz şehit edildi. İsrail'in uyguladığı devlet terörünün karşısında durmak hepimiz için vicdani bir zorunluluktur' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tiran'da Namazgah Camisi'nin açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Bu eser ortak tarihimizin bir nişanesidir. Külliye anlayışıyla inşa ettik.

Balkan coğrafyasının bu en büyük camisinin aynı zamanda altı asrı aşan ortak tarihimiz ve kardeşlerimizin en yeni nişanesi olarak hafızamızdaki yerini alacağına inanıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz - Resim : 1

Bugün şahsen çok büyük bir bahtiyarlık yaşıyorum. 2015 yılında temelini attığımız, Balkanların en büyük camisi Namazgah Camii'nin tüm Müslüman kardeşlerimiz için hayırlı olmasını Rabbimden niyaz ediyorum

BALKANLARIN EN BÜYÜĞÜ

Büyük bir açılışla hizmete girecek olan Namazgah Cami'sine, 2024 Ezanı güzel okuma Türkiye birincisi Enes Baştür imam olarak atandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz - Resim : 2

Türkiye'nin desteğiyle 2015 yılında yapımı başlanan Namazgah Cami, Balkanlar'ın en büyük camisi olarak inşa edildi. Camide, dört adet 50 metre yüksekliğindeki minaresi ve 35 metre yüksekliğindeki kubbesi, Osmanlı mimarisini çağrıştıran detaylar bulunuyor. Cami, hem içeride hem de dışarıda toplam 10 bin kişiye aynı anda ibadet etme imkanı sunacak.

Cami, sadece ibadet mekanı olarak değil, aynı zamanda bir sosyal merkez olarak da hizmet verecek. Bünyesinde bir kültür merkezi, kütüphane, sergi salonu, konferans salonu ve Kur'an okulu gibi alanlar barındırıyor. Caminin yanında bir "Birlikte Yaşama Müzesi" de kurulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz - Resim : 3

Caminin, yalnızca bir ibadet yeri olmanın ötesinde, Tiran'ın kültürel ve sosyal yapısında da önemli bir yere sahip olması bekleniyor.

Namazgah Camii'nin aramızdaki dostluğun, kardeşliğin, dayanışmanın sembolü olacağından şüphe duymuyorum. Görenleri hayran bırakan iç huzuru veren, manevi dünyamızı dış dünya ile bütünleştiren bu muhteşem eserde emeği geçenleri tebrik ediyorum.

İki millet birbirlerini her vesile ile desteklemiş, derdine ve sevincine ortak olmuştur. Ülkemizdeki deprem felaketlerinde iki milletin gösterdiği dayanışma, uluslararası camiaya örnek teşkil etmiştir.

Kardeşlik hukuku ile bağlı olduğumuz Arnavutluk ile kültürel ve sosyal ilişkilerimizin daha da derinleştirilmesi önceliğimizdir. Ülkelerimizdeki deprem felaketlerinden Türk ve Arnavut halklarının gösterdiği dayanışma uluslararası camiaya örnek teşkil etmiştir. Sivil toplum kuruluşlarımızla Arnavutluk'un yanında yer almaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz - Resim : 4

Dinimiz, cami inşa etmeyi ve camilerimize sahip çıkmayı bir görev olarak yüklüyor. İnşa ettiğimiz gibi bu camilerin temsil ettiği değerleri yaşamak ve yaşatmak için de hep birlikte gayret göstermeliyiz. Kutsal dinimizi şahsi emelleri için istismar eden çıkar gruplarına meydanı boş bırakmamalıyız. Kardeşlerimizi bu mabedi bir huzur mekanına dönüştürmeye, camilerimizi temsil ettiği değerleri yaşatmaya davet ediyoruz.

Bundan sonra da devletimizle, kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla Arnavutluk'un yanında olmaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tiran'da Namazgah Cami açılışında konuştu: Arnavutluk ile dayanışma içindeyiz - Resim : 5

İsrail'in uyguladığı devlet terörünün karşısında durmak hepimiz için vicdani bir zorunluluktur. İsrail katliam politikasını Lübnan'a taşıdı.

Netanyahu yönetimi son olarak Lübnan'a da saldırmak suretiyle bölgede barış sağlanması gibi bir niyeti olmadığını tekrar göstermiştir."

3 günde 3 cinayet! Seri katil otel keyfinde yakalandı ABD'de yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde Türkiye ve Arnavutluk Arasında Stratejik İlişkiler 2024 Nobel Edebiyat Ödülü Han Kang'a gitti