Çin, Tayvan Boğazı'na konuşlanıyor

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusunun Tayvan Boğazı'na 39 uçak ve 3 gemi sevk ettiğini açıkladı. ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayında Tayvan'a yaptığı ziyaretten sonra Fransa, Lİtvanya, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin de adaya heyetlerini göndermeleri Çin'i alarma geçirdi. CIA Direktörü William Burns'e göre Çin 2027'deki savaşa hazırlanıyor.

Çin, Tayvan Boğazı'na konuşlanıyor

Tayvan Savunma Bakanlığı 22 Aralık 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, adanın silahlı kuvvetlerinin son 24 saat içinde 39 uçak ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (PLA) ait 3 geminin adaya yaklaştığını söyledi.

BAKANLIK KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Bakanlık Twitter'da "Tayvan çevresinde 39 PLA uçağı ve 3 PLAN gemisi bugün sabah 6'da (UTC+8) tespit edildi. ROC Silahlı Kuvvetleri durumu izledi ve bu faaliyetlere yanıt vermek için CAP uçaklarını, Donanma gemilerini de karaya konuşlu füze sistemlerini görevlendirdi." açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan bir açıklamaya göre, 21 J-16 savaş uçağı, bir CH-4 insansız hava aracı, bir Y-20 kargo uçağı, bir Z-9 genel maksat helikopteri ve dört H-6 jet bombardıman uçağı geçiş yaptı.
Bakanlık, Tayvan'ın durumunu izlemek için bir hava devriyesi gönderdiğini, telsiz uyarıları yayınladığını ve uçaksavar füze sistemleri konuşlandırdığını da sözlerine ekledi.

ABD ZİYARETİNE ÇİN'DEN TEPKİ
ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayı başlarında adayı ziyaret etmesinden sonra Tayvan çevresindeki durum kritikleşmişti. Çin, ayrımcılığa destek olarak nitelendirdiği Pelosi'nin gezisini kınadı ve ada çevresinde geniş çağlı askeri tatbikatlar başlattı.

Fransa, Litvanya, ABD, Japonya ve en son Almanya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke o zamandan beri adaya heyetlerini göndererek Tayvan Boğazı'ndaki gerilimi daha da artırdı.

Çin, Tayvan Boğazı'na konuşlanıyor - Resim : 1

ÇİN, TAYVAN'I KENDİNE AİT GÖRÜYOR
Tayvan, 1949'dan beri anakara Çin'den bağımsız olarak yönetiliyor. Tayvan, özerk bir ülke olduğunu savunurken bağımsızlığını da ilan etmekten geri kalmıyor.  Pekin, yabancı devletlerin Taipei ile herhangi bir resmi temasına karşı çıkıyor ve Çin'in ada üzerindeki egemenliğinin tartışılmaz olduğunu düşünüyor.

Çin, Tayvan Boğazı'na konuşlanıyor - Resim : 2

"ÇİN 2027'DEKİ SAVAŞA HAZIRLANIYOR"
CIA Direktörü William Burns, PBS ile yaptığı bir röportajda "Çin, ordusunu 2027'deki savaşa hazırlıyor. Tayvan konusunda çatışma olasılığı bu on yılda artacak. Xi Jinping şiddet kullanmayı asla bırakmadı. 4 yıl sonra güç kullanma talimatını verdi." ifadelerini kullandı. 

Çin, Tayvan Boğazı'na konuşlanıyor - Resim : 3

Gel bakalım Sam efendi! Biden: Putin savaşı durdurmak istemiyor 21.9 milyar dolara ulaşacak ''Doğalgaz dağıtımında merkez olması için...''