BM Genel Kurulu'nda Filistin için 143 'evet' oyu! Hangi ülkeler 'hayır' dedi?
BM Güvenlik Konseyi'nde gözlemci statüsünde olan Filistin'in, BM'ye üye olmasının yeniden görüşülmesi ve ilave haklar tanınmasını hakkındaki karar tasarısı 143 "evet" oyuyla kabul edildi. 193 üyesi olan BM Genel Kurulu'nda 9 ülke 'hayır' oyu verdi. Gazze'de yaşanan soykırıma tüm dünyadan ses yükselmesine rağmen 'hayır' diyen 9 ülke merak konusu oldu. İşte o ülkeler...
BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.
Oylama, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen acil oturumda yapıldı.
Türkiye'nin yanı sıra 80'e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyuyla kabul edilirken 25 "çekimser" oy 9 da "hayır" oyu geldi.
9 ÜLKE "HAYIR" DEDİ
"Hayır" oyu veren ülkeler sırasıyla şu şekilde:
- ABD
- İsrail
- Arjantin
- Çekya
- Papua Yeni Gine
- Macaristan
- Mikronezya
- Nauru
- Palau
Kararda, "Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiğine işaret edildi.
Arap ülkeleri ve kurumları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.
Cuma günü kabul edilen Genel Kurul kararı, Eylül 2024'ten itibaren Filistinlilere genel kurul salonunda BM üyeleri arasında bir sandalye gibi bazı ek haklar ve ayrıcalıklar veriyor ancak oy hakkı tanınmıyor.
"BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ"
Öte yandan Filistinli BM Büyükelçisi Riyad Mansur oylamadan önce yaptığı konuşmada "Barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Evet oyu Filistin'in varoluşuna verilen bir oydur, herhangi bir devlete karşı değildir. Barışa yapılan bir yatırımdır" ifadelerini kullanmıştı.
"YAZIKLAR OLSUN SİZE"
Oylamadan sonra İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise "Pek çoğunuz 'Yahudi düşmanı' olduğunuz sürece, Filistinlilerin 'barışsever' olmaması umurunuzda değil" diyerek kürsüde parçalayıcıyla sözleşmenin bir kopyasını parçaladı. "Yazıklar olsun size" diyerek 'evet' oyu meclis üyelerini, BM sözleşmesini parçalamakla suçladı.
Ayrıca Erdan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Genel Kurul'un kararı kabul etmesi halinde Washington'un Birleşmiş Milletler ve kurumlarına sağladığı fonları kesmesini beklediğini söylemişti.
HATIRLATMA
Filistin, 2011'de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM'de "daimi gözlemci statüsüne" kavuşmuştu.
ABD yasalarına göre Washington "uluslararası düzeyde devlet olarak tanınan niteliklerine" sahip olmayan herhangi bir gruba tam üyelik sağlayan BM kuruluşlarına fon sağlayamıyor.
Bu nedenle ABD, Filistinlilerin tam üye olarak katılmasının ardından 2011 yılında BM kültür ajansı UNESCO'ya sağlanan fonu kesmişti.