BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç

Birleşmiş Milletler, yıllardan beri İsrail'in Gazze'ye yaptıkları yüzünden nüfusun yüzde 80'inin yardıma muhtaç olduğunu belirtti. Raporda, "Gazze'de yaşamak, vaktin yarısında elektriksiz ve temiz suya ya da düzgün bir kanalizasyon sistemine yeterli erişim olmadan hapsolmak anlamına geliyordu." ifadesi yer aldı.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç

Birleşmiş Milletler, yıllardır İsrail'in Gazze'yi abluka alması sebebiyle, bölge halkının dış yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 1

UNCTAD'ın raporuna göre, siyasi sorunlar, İsrail'e bağımlılığın artması ve barış sürecinin durması, 2022'de Gazze'de ekonomiyi durma noktasına getirdi.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 2

Toprak ve doğal kaynakların İsrailli yerleşimcilerin eline geçmesi, bölgedeki yoksulluk, daralan mali alan, dış yardımların azalması ve borçlar ekonomik durumu etkiledi.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 3

Filistin gayrisafi milli hasılası 2022'de yüzde 3,9 büyümüş olmasına rağmen, kişi başına düşen milli gelir Kovid-19 salgını öncesi seviyenin yüzde 8,6 altında kaldı.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 4

Abluka altındaki topraklarda işsizlik yüzde 24'lük seviyeyi korurken, bölgede nüfusun yüzde 40'ı insani yardıma muhtaç hale geldi.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 5

Oslo Anlaşması'nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, iki ülke arasında umulan yakınlaşma, işgal politikaları nedeniyle gerçekleşmedi ve Filistin'de kişi başına düşen milli gelir, İsraillilerin gelirinin yüzde 8'ine tekabül etti.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 6

FİLİSTİN İSRAİL'E BAĞIMLI

Rapora göre, aşırı üretim, işlem maliyetleri ve ticari engeller Filistin ekonomisinde ticaret açığı yarattı ve ülke İsrail'e "zorunlu" olarak bağımlı hale geldi.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 7

Filistin, 2022'de dış ticaretinin yüzde 72'sini İsrail'le yapmak zorunda kaldı.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 8

Kısıtlamalar, operasyonlarda yaşanan tahribat ve teknolojik ürünlere getirilen ithalat yasakları Gazze ekonomisinin içini boşalttı.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 9

Yıllardır süren abluka nedeniyle Gazze nüfusunun yüzde 80'inin uluslararası yardıma muhtaç olduğu belirtilen raporda, hareket kısıtlamaları, sağlık ve diğer temel hizmetlere erişimi de engelledi ifade edildi.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 10

Raporda "2022'de dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze'de yaşamak, vaktin yarısında elektriksiz ve temiz suya ya da düzgün bir kanalizasyon sistemine yeterli erişim olmadan hapsolmak anlamına geliyordu." ifadesi yer aldı.

BM: Gazze'nin yüzde 80'i yardıma muhtaç - Resim : 11

 

Kaynak: AA

İsrail Filistin
Netanyahu 'ben de dahil' diyerek duyurdu: Herkes hesap verecek Filistin'de hayatını kaybeden çocuk oranı Rusya'dan nükleer saldırı tatbikatı AB, "insani ara" için toplanacak