Afrika'daki darbeler neden Rus bayraklarıyla kutlandı? Güç dengesi değişiyor
Afrika'daki darbelerin perde arkasında ne var? İnsanlık tarihinin en büyük soykırımını yapan Fransa, Afrika'dan kovuluyor. ABD ve Kanada gibi sömürücülere de altın ile uranyum ihracatı yasaklandı. Nijer ve Mali sokaklarında darbelerin Rus bayraklarıyla kutlanması, Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore'nin Putin ile görüşmesi "Afrika'da güç dengeleri değişiyor" dedirtti.
Neredeyse her yıl bir darbe haberi duyduğumuz Afrika'da ortalık yine karıştı, ancak bu kez küresel bazda.
2022'de darbe ile başa geçen Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore'den sonra, geçtiğimiz günlerde Mali ve Nijer'de de darbe gerçekleşti.
FRANSA VE ABD TOPRAKLARDAN ATILIYOR
Afrika'da yüz yıllarca katliam yapan Fransa sonunda bu topraklar yavaş yavaş püskürtülüyor. Fransa'ya Nijer'in kaynaklarını peşkeş çektiği iddia edilen Devlet Başkanı'na darbe yapıldı.
Nijer'e Fransa ve Avrupa'dan gelen baskılar sonrası devreye Burkina Faso girdi. Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, "Nijer'e yapılacak askeri müdahaleyi savaş sayarız" açıklamasında bulundu.
Mali'de de durum farklı değil. Devlet Başkanı'nın Fransa ve ABD ile işbirliği içinde olduğu söylenerek darbe yapıldı.
SOKAKLARDA RUSYA BAYRAĞIYLA KUTLADILAR
Afrika'yı sömüren ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada artık topraklardan uzaklaştırılmak isteniyor. Küresel planda ABD'nin hakim olduğu yerleri ele geçirmeye çalışan Rusya, Afrika'da da gücü eline geçirmeye başladı.
Nijer ve Mali sokaklarında ise darbeler Rus bayraklarıyla kutlandı.
Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, geçtiğimiz günlerde Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.
ZENGİN KAYNAKLARDA RUSYA HAKİMİYETİ Mİ OLACAK?
Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, "Nasıl oluyor da bu kadar zenginliğe sahip Afrika bugün dünyanın en fakir kıtası olabiliyor?" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Afrika ülkeleri artık kendilerinin de kazanmalarını ve halklarının refah düzeyini yükseltmesini istiyor. Bu yüzden Rusya ve Türkiye gibi kendilerini sömüren değil, kazan-kazan ilişkisiyle ticaret yapan ülkelerle anlaşmak istiyor.
Afrika'da net olan bir şey var o da artık bölgedeki güç dengeleri değişiyor.