Profesör canlı yayında kadınlara yönelik eğitim yasağına dikkat çekmek için diplomalarını yırttı

ABD'nin bölgeden çekilmesiyle Ağustos 2021'de Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'ın kadınları sosyal hayattan dışlayıp eve kapayan politikalarına üniversite eğitimini yasaklamasını eklemesi büyük tepki çekerken, protesto için televizyon canlı yayınında diplomalarını yırtan Afgan Prof. Dr. İsmail Mashal yönettiği özel üniversiteyi de kapattı.

Televizyon canlı yayınında Prof. Dr. İsmail Mashal, "Eğer annem ve kız kardeşim eğitim alamıyorsa ben de bu eğitimi kabul etmiyorum" diyerek diplomalarını yırttı. Daha sonrasında ise Mashal, işlettiği özel üniversiteyi kız öğrenciler eğitim alamıyorsa erkeklere de kapattığını açıkladı.

Prof. Dr. İsmail Mashal'a ait olan Mashal Üniversitesi, kız öğrencilere yönelik yasağı protesto için erkek öğrencilerin dersleri boykot ettiği kurumlar arasındaydı.

ÇİFTE STANDART
Prof. Dr. Mashal, "Ya hepimiz eğitim alırız ya da hiçbirimiz" diyerek Taliban'a baskı yapmaya çalıştı.

Afgan profesör Mashal, "Bu onların mesajıdır. Doktor olmak, mühendis olmak istiyorlar. Otomobil kullanmak, uçak kullanmak istiyorlar. Uzaya gitmek, Mars'a gitmek istiyorlar. Evlerinin bir köşesinde oturup bir erkek için var olmak değil, kişisel başarılar elde etmek istiyorlar" sözleri ile kadınların hayalleri ve amaçları olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Mashal, gelecek kuşaklar için endişe duyduğunu belirterek uluslararası toplumu müdahale etmeye çağırdı.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYOR
Kamera karşısında diplomalarını yırtmasının ardından ölüm tehditleri aldığı için sürekli yer değiştirmek zorunda kaldığını aktaran Afgan profesör, "Bazı tehdit mesajları aldım. Evime gitmiyorum. Karımı, çocuklarımı görmüyorum" dedi

VASİYET KİTABI
Bu güne kadar 5 kitap kaleme aldığını, henüz bitirmediği kitabının ismine Taliban'ın kız öğrencilerin üniversite eğitimini askıya almasıyla karar verdiğini söyleyen Mashal, ölümünden sonra yayımlanmasını vasiyet ettiği kitabının adını "Ölümden Sonraki Söz" olacağını açıkladı.

'KARAR İSLAMA AYKIRI'
İslam'da kadınların eğitim almasına ilişkin herhangi bir yasak bulunmadığına dikkati çeken Mashal, "Kur'an-ı Kerim'e bakarsanız bu hakkın Allah tarafından verildiğini görürsünüz. Allah 'Yaratan Rabb'inin ismiyle oku' ayetiyle insanlara okumayı emretmiş ama kadın-erkek ayrımı gözetmemiştir." dedi.

Mashal, Taliban yönetiminin kadınlara karşı İslam'da olmayan ayrımcı uygulamayı yürürlüğe koyduğunun altını çizerek, "Taliban, milyonlarca Afgan kadının eğitimini yasaklayarak Allah'ın verdiği temel hakkı aldı. Herhangi bir neden göstermeden, hiçbir açıklama yapmadan eğitim kapılarını kadınların yüzüne kapattı. Bu ne bizim ne de milletin hayrına" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

İlk kadın papaz Zelenskiy, ülkesini NATO'ya sokmakta kararlı İngiltere'de yeni hedef göçmen çocuklar FBI, Biden'in evinde 6 gizli belge daha buldu