ABD Rusya-Ukrayna savaşında bildiğiniz gibi! Eski bakan dünya barışını NATO üyeliğine bağladı
Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası ABD ile Rusya arasında gerginliğin artması akıllara şu soruyu getiriyor: 3. Dünya Savaşı çıkar mı? ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, bu konuyla alakalı "Yeni bir dünya savaşı nasıl önlenir?" başlıklı yazı kaleme aldı. Kissinger, ABD'nin Ukrayna konusunda politikasını yazısında sergileyerek NATO üyeliği vurgusu yaptı ve müzakere çağrısı yaptı.
Şubat 2022 tarihinde Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş akıllara üçüncü dünya savaşı olasılığını getirdi. Bu konuyla alakalı olarak ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, "Yeni bir dünya savaşı nasıl önlenir?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
"TARAFSIZLIK ARTIK BİR SEÇENEK DEĞİL, NÜKLEER KAOS ÇIKABİLİR"
Kissinger'a göre Ukrayna meselesindeki barış süreci Ukrayna'yı NATO'ya bağlamalı. "Tarafsızlık artık bir seçenek değil!"
Henry Kissinger, "Üçüncü dünya savaşı nasıl önlenir?" adlı yazısında Rusya'yı parçalama hayallerinin nükleer bir kaosa sebebiyet verebileceğini söyledi. Barış müzakerelerinin önemini vurgulayan Kissinger, Rusya'nın tarihi konumunu korumasının öneminin altını çizdi.
ABD'NİN UKRAYNA POLİTİKASINI YİNELEDİ
Ukrayna'nın NATO'ya girmesi gerektiğini düşünen Kissinger, Doğu Avrupa için de uluslararası bir yapı oluşturulması gerektiğini savundu. Kendi kaderini tayin ilkesinin düşünülmesi gerektiğini belirten eski Dışişleri Bakanı tarafsızlığın artık bir seçenek olmadığına inandığını da dile getirdi.
"ORTA VE DOĞU AVRUPA İÇİN YENİ YAPI BELİRLENMELİ"
Kissinger yazısına şu ifadelerle devam etti "Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını engellemek için müttefik askeri çabalara desteğimi defalarca ilettim. Ancak müzakere yoluyla barışı sağlamak için halihazırda var olan stratejik değişkenliklerin üzerine yeni bir yapı inşa etme zamanı yaklaşıyor. Bir barış sürecinin amacı iki yönlü olacaktır: Ukrayna'nın özgürlüğünü teyit etmek ve özellikle Orta ve Doğu Avrupa için yeni bir uluslararası yapı belirlemek. Eninde sonunda Rusya böyle bir düzende kendisine yer bulmalıdır.
"GÜÇSÜZ BİR RUSYA GÖRMEK İSTİYORLAR"
Bazıları savaşın güçsüz kıldığı bir Rusya görmek istiyor. Ben katılmıyorum. Rusya, tüm şiddet eğilimine rağmen çok uzun bir süredir küresel dengeye ve güçler dengesine belirleyici katkılarda bulundu. Tarihsel rolü bozulmamalıdır.
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş öncesindeki duruma müzakere ile ulaşılmazsa kendi kaderini tayin ilkesine başvurulabilir.
"O BÖLGE MÜZAKERE KONUSU OLABİLİR"
"Geçen Mayıs ayında sınır boyunca ateşkes hattı kurulmasını tavsiye etmiştim. Rusya, oradaki işgallerden vazgeçecekti ancak Kırım da dahil olmak üzere yaklaşık on yıl önce işgal ettiği toprakları değil. O bölge ateşkes sonrası müzakere konusu olabilir.
"HEM VİZYON HEM CESARET GEREKLİ"
"Diplomasi yolu karmaşık ve sinir bozucu görünebilir. Ancak bu yolda ilerlemek için hem vizyon hem de cesaret gerekir."