ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi

ABD'de dün daha önce hiç denenmemiş bir idam gerçekleştirildi. Alabama eyaletinde cinayet suçundan idam cezası alan Eugene Smith isimli bir mahkum nitrojen gazı solutularak infaz edildi.

ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi
  • ABD'nin Alabama eyaletinde yürürlüğe giren yeni bir kanuna göre, ilk defa bir mahkum nitrojen gazı verilerek idam edildi.
  • Amerikalı mahkum Kenneth Smith'in dün, 1988 yılında kiralık katil olarak işlediği bir cinayet nedeniyle, Alabama'daki hapishanede nitrojen gazıyla infaz edildi.
ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 1
Kenneth Smith (New York Post)
  • Eyalet mahkemesinin kayıtlarında, Alabama'da nitrojen gazıyla idam yönteminin ilk defa denendiği bilgisi yer alırken, literatürde "nitrojen hipoksisi" olarak geçen infaz yönteminin nasıl uygulandığı hakkında detay paylaşılmadı.
ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 2
Smith boğulana kadar zehirli gazı soludu

VÜCUDU DAKİKALARCA TİTREDİ KASILDI

  • Alabama eyalet yetkilileri infazda sorun çıkmadığını belirtirken idamı izleyen görgü tanıkları idamı "korkunç" diye niteledi.
  • İdama itiraz eden kurumları temsil eden Marty Roney, Smith'in vücudunun dakikalarca şiddetle titreyip kasıldığını ve çok acı çektiğini söyledi.
  • Mahkemenin onayına itiraz eden yargıçlardan  Sonia Sotomayor da, "Alabama onu daha önce hiç uygulanmayan ölüm yöntemi için deney faresi olarak seçti" ifadelerini kullandı.

ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 3

DAHA ÖNCE DE İDAMI İSTENMİŞTİ

  • ABD Yüksek mahkemesi dün, Smith'in avukatlarının idam kararına itiraz için ikinci kez gönderdiği dilekçeye olumsuz yanıt vermişti.
  • Smith, 2022'de zehirli enjeksiyonla idam edilmek istenmiş fakat yetkililer idam emrinin süresi dolmadan damar yolu açamadığı için mahkum bu girişimden sağ kurtulmuştu.

ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 4

  • ABD'de daha önce denenmemiş bir infaz yöntemini uygulamak isteyen Alabama eyalet yöneticilerinin kararı tartışmalara neden olmuştu.
ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 5
Smith, nitrojen gazıyla idam edilen ilk mahkum oldu

BM: İŞKENCEYE KARŞI BM SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI

  • Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları 3 Ocak'ta yaptıkları yazılı açıklamada, Smith'in yaklaşmakta olan infazıyla ilgili endişelerini dile getirmiş, bunun "ciddi acı veya ıstırap veren cezalarla" ilgili ABD'nin taraf olduğu "İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi" kurallarına aykırı olduğunu belirtmişti.
ABD'de bir ilk: Cinayet suçlusu nitrojen gazıyla idam edildi - Resim : 6
Ölüm cezası karşıtı eylemciler Holman Ceza İnfaz Kurumu'na giden yol boyunca tabelalar yerleştirdi (New York Post)

Kaynak: AA

Chopstick ile su içti, 4 saat uğraştı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde havan topu saldırısı! Gazze'de can kaybı 25 bin 900'e yükseldi Tek kelimeyle vahşet: Bu görüntüler infial uyandırdı