ABD basınından gündem yaratacak iddia: Baykar, Avrupa’nın İHA projesine destek verebilir
ABD merkezli Al Monitor, Türkiye’nin savunma sanayiindeki yükselişini mercek altına alarak, Baykar’ın küresel etkisine dikkat çekti. Gazete, Baykar'ın Avrupa’nın İHA projesine destek verebileceğini iddia etti.
Son Güncelleme:
Baykar, TB-2 ve TB-3 SİHA’ları, Akıncı Taarruzi İHA’sı ve Kızılelma insansız savaş uçağı gibi projeleriyle savunma sanayisinde büyük bir dönüşüm sağladı. ABD merkezli Al Monitor, Türkiye’nin savunma sanayiindeki yükselişini mercek altına alarak, Baykar’ın küresel etkisine dikkat çekti.
Avrupa’nın devleriyle stratejik ortaklıklar kurarak Batı ile ilişkilerini güçlendiren Türkiye, Leonardo ve Baykar Teknoloji arasındaki görüşmelerle savunma sanayisinde daha etkin bir konuma ilerliyor.
Baykar’ın Piaggio Aerospace’i satın alması ve Leonardo ile potansiyel iş birliği, Türkiye’nin Avrupa pazarına güçlü bir giriş yapmasını sağlayabilir.
"TÜRKİYE'NİN PROJEYE DAHİL OLMASINI SAĞLAYABİLİR"
Al Monitor, Baykar’ın küresel etkisini artıran bu adımları değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
"Mayıs ayında, Bayraktar Akıncı'nın eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin yerini tespit etmesi, Türk İHA’larının teknolojik kapasitesini bir kez daha gözler önüne serdi. Leonardo ile radar ve sensör teknolojileri üzerine kurulacak bir ortaklık, Türkiye’nin Eurodrone projesine dahil olmasını sağlayabilir. Airbus ve Dassault Aviation iş birliğiyle geliştirilen Eurodrone’un 2027’de ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor ve Baykar’ın bu projeye katılması, Türkiye’nin Avrupa savunma sanayisinde daha fazla söz sahibi olmasına yol açacak."
Baykar’ın İtalyan havacılık devi Piaggio Aerospace’i satın alması, şirketin Avrupa pazarına doğrudan girmesi açısından büyük bir adım.
DOLAYLI OLARAK F*35 PROGRAMINA DAHİL OLABİLİR
Piaggio’nun ürettiği efsanevi P.180 Avanti ve Hammerhead İHA’sı, Baykar için hem sivil havacılık hem de insansız deniz devriye uçakları geliştirme noktasında önemli fırsatlar sunuyor. Savunma analisti Tolga Özbek, Baykar’ın Piaggio’yu yaklaşık 100 milyon euroya satın aldığını tahmin etti.
Piaggio’nun Baykar’a sunduğu avantajlar arasında, firmanın ürettiği P.180 Avanti ile Baykar’ın sivil havacılık sektörüne giriş yapması ve Hammerhead İHA’sının insansız deniz devriye uçağına dönüştürülme ihtimali de var.
Ayrıca Piaggio’nun, F-35 uçaklarına motor parçaları üretmesi dolayısıyla Baykar’ın dolaylı olarak F-35 programına dahil olabileceği öngörülüyor.
İtalya’nın etkili olduğu üçüncü ülkelerle olan bağlantıları da göz önüne alındığında, Baykar’ın Piaggio hamlesiyle savunma sanayi ihracatında yeni kapılar açması muhtemel.
AVRUPA SAVUNMASINDA YENİ BİR DÖNEM
Al Monitor, Baykar’ın Avrupa’nın Eurodrone projesine destek verebileceğini iddia etti. Haberde, Avrupa’nın geliştirdiği insansız hava araçlarının Türkiye’nin ileri seviye İHA teknolojileriyle rekabet edemediği belirtilirken, Baykar’ın projeye katkı sunabileceği vurgulandı.
Leonardo ile iş birliği ise Türkiye’nin Avrupa savunma sanayisinde daha fazla yer edinmesini sağlayabilir. Leonardo, Türkiye’ye yabancı olmayan bir şirket; geçmişte Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile birlikte T129 ATAK helikopterini geliştirmiş ve Türk Deniz Kuvvetleri için deniz devriye uçaklarının dönüştürülmesinde kritik bir rol üstlenmişti.
Şimdi Baykar ve Leonardo’nun ortak çalışması, Türkiye’nin Avrupa’daki savunma projelerinde daha fazla söz sahibi olmasını sağlayabilir. Bu iş birliği, Türkiye’nin savunma sanayisindeki küresel konumunu daha da güçlendirebilir.
Ankara ve Roma arasındaki savunma ve ticaret iş birlikleri, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini daha stratejik bir düzeye taşımasına da katkı sağlayacak. Türkiye, İtalya’nın Akdeniz’deki en büyük ticaret ortağı konumunda ve iki ülke arasında milyarlarca dolarlık enerji projeleri yürütülüyor.
Bologna Üniversitesi’nden Riccardo Gasco’ya göre, Türkiye ile İtalya’nın savunma alanında iş birliği yapması, AB’nin Türkiye’ye yönelik yaklaşımını değiştirmesine yol açabilir. Avrupa ülkeleri, Türkiye’yi güvenlik alanında giderek daha kritik bir ortak olarak görmeye başlayabilir.
TÜRKİYE, AVRUPA SAVUNMASINDA KRİTİK OYUNCU OLMAYA DEVAM EDİYOR!
Yazıda, Donald Trump’ın NATO’ya desteği azaltma planlarının Avrupa’nın Türkiye’ye olan bağımlılığını artırabileceği değerlendirilirken, bu sürecin Türkiye’yi hem NATO hem de Avrupa güvenlik mimarisinde vazgeçilmez bir aktör haline getireceği belirtildi.
Baykar ve Leonardo arasındaki iş birliğinin Türkiye’nin Avrupa savunma sanayisindeki konumunu güçlendirebileceği ifade edilirken, Piaggio’nun satın alınmasının Türkiye’nin küresel savunma sanayisinde daha büyük bir oyuncu olmasını sağlayacağı değerlendirildi.