AB ve Ukrayna arasında güvenlik anlaşması imzalanması bekleniyor
Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna arasında, silah sevkiyatı, askeri eğitim ve diğer alanlardaki yardımların önümüzdeki yıllardaki devamını taahhüt eden bir güvenlik anlaşması imzalanması bekleniyor.
AB ve Ukrayna arasında, AB Liderler Zirvesi’nde güvenlik anlaşması imzalanması bekleniyor. Uluslararası basında yer alan haberlere göre, imzalanması beklenen anlaşmanın taslağında, Avrupa Birliği’nin Kiev yönetimine aralarında silah sevkiyatı, askeri eğitim, savunma sanayinde işbirliği, nükleer ve siber güvenlik ile mayın temizlemenin de yer aldığı dokuz alandaki yardım taahhüdü yer alıyor.
Anlaşma taslağı, gelecekte yaşanacak saldırılarda AB ve Ukrayna'dan yetkililerin Kiev'in ihtiyaçları konusunda 24 saat içerisinde istişareler gerçekleştirmesi ve taahhütler çerçevesinde atılması gereken adımları “hızlı bir şekilde belirlemelerinin” planlanmasını içeriyor.
Anlaşma taslağında, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya yönelik taahhütlerinin Ukrayna “AB yolunda ilerlemeye devam ettiği sürece” yürürlükte kalacağı ve en geç 10 yıl içerisinde gözden geçirileceği yer alıyor.
Ukrayna’ya gelecekte yapılacak askeri yardımların nitelik ve niceliğine ilişkin detaya yer verilmeyen anlaşma taslağında, AB ülkelerinin bu yıl Ukrayna’ya 5 milyar euro değerinde askeri yardım sağlama konusunda anlaştığı hatırlatılıyor.
Anlaşma, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın sonunun görünmediği ve Ukrayna’nın AB ve NATO’ya katılma ihtimalinin kısa vadede mümkün olmadığının görüldüğü bir ortamda, Kiev’e uzun vadeli destek verileceğine dair güvence sunulması çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
Anlaşmanın, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi’ne katılması beklenen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından imzalanması bekleniyor. Ukrayna daha önce aralarında ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da yer aldığı 17 ülke ile ikili güvenlik anlaşmaları imzalamıştı. Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile imzalayacağı güvenlik anlaşması, Macaristan’ın vetosunun aşılması için yasal bir yol bulunabilmesinin ardından mümkün oldu.
Kaynak: İHA