Herkese tavsiye ettiğim dizi: Mehmed: Fetihler Sultanı

Öncelikle belirteyim reklam yazısı değil, kendi düşüncelerim...

Bahadır Çolak Yazar bahadir@haberet.com

Arkadaşlarla sohbet arasında herkesin beğendiği, hayran olduğu bir Osmanlı padişahı vardır. Benim ki: Fatih Sultan Mehmet.

Böyle olmasında bir etki de ilkokulda ilçemizde yapılan İstanbul'un Fethi etkinliklerinde Fatih'i canlandırmam elbette var.

Ayrıca, bu zamana kadar Türk televizyonlarında yayınlanmış Muhteşem Yüzyıl, Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman, Payitaht Abdülhamid de bende YouTube'daki kısa videolardan öteye maalesef geçemediler.

Mehmed: Fetihler Sultanı, önce Peygamber Efendimizin hadisinin anlatıldığı fragmanla dikkatimi çekti. Dizi yayınlanmaya başladığında ise merak edip açmadım yalan yok.

Ancak, “Konstantiniyye, elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hadis-i Şerifinin yer aldığı dizinin giriş sahnesini Twitter'da gördükten sonra hemen başladım.

Tek eleştirim: Dizi çok uzun. Bir bölüm 2 saatten de uzun.

Gelelim övgü kısmına...

Evvela oyuncu kadrosu!

Çandarlı: Selim Bayraktar, Notaras: Fikret Kuşkan, Mara Hatun: Tuba Ünsal, Sultan Murad: Teoman Kumbaracıbaşı, Halima Hatun: Emine Ün, Malkoçoğlu Bali Bey: Kenan Çoban, Hüma Hatun: Açelya Akkoyun, Zağanos Paşa: Sinan Albayrak.

Oyuncu kadrosunun kalitesi bana Muhteşem Yüzyıl'ı hatırlattı.

Sadece oyuncu kadrosunun kalitesi değil, savaş sahnelerinin gerçekliğine hayran kaldım.

Kimi kaynaklarda 6-7 kimilerinde ise 8 dil bildiği belirtilen Fatih, dizide olay örgüsü içinde çok güzel anlatılmıştı. Sadece dil bilmesi değil büyük Fatih'in Homeros'u okuduğu da dizinin ilk 6 bölümünde senaryo içine naif bir şekilde yerleştirilmişti.

Şüphesiz Muhteşem Yüzyıl, Türkiye'de tarihi diziler anlamında bir çağı başlattı. Mehmed: Fatihler Sultanı dizisi de o iyi örnekten aldığı mirası daha yukarıya çıkardı.

Tüylerimi diken diken eden sahne ilk bölümdeki giriş sahnesiydi. Ebu Eyyûb el-Ensarî rolünü canlandıran Suriyeli oyuncu Gassan Mesud, Hz. Peygamber'den duyduğu "Konstantiniyye, elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur." hadisini ahaliye aktarırken ve sonrasında "Allah bilir" anlamına gelen Arapça sözler "Allahu alem" derken rolünün hakkını vermişti.

Şehzade Mehmed'e karşı olan Çandarlı Halil Paşa'nın İshak Paşa'ya verdiği "Töre ayrı, siyaset ayrı" öğüdü de dizide aklımda kalan sahnelerden biriydi.

Son bir eleştiri ise 21 yaşında İstanbul'u fetheden Sultan Mehmed'in dizide daha yaşlı olarak canlandırılması.

Bu akşam dizinin yeni bölümü var. Fragmanda gördüğüm kadarıyla Fatih, tahta geçiyor. Umarım, bundan sonraki bölümlerin kalitesi artarak devam eder.

Tüm yazılarını göster