Üç aylarda yapılacak ibadetler, zikirler, dualar nelerdir?

Mübarek üç aylar bugün başladı. Recep ayının ilk gününde vatandaşlar, üç aylar nasıl değerlendirilmeli, hangi ibadetler yapılmalı, hangi zikirler çekilmeli, hangi dualar edilmeli merak ediyor. İşte 2023 üç aylar mesajları, üç ayların fazileti ve üç aylarda yapılacak ibadetler...

Abone ol

Ramazan'ın müjdesi üç aylar başladı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içeren üç aylar, müslümanlar için önemli bir zaman dilimidir. Rahmet ve mağfiretin bol olduğu bu aylarda inananlar, ibadet ederek, zikir çekerek ve dualar ederek değerlendirir. Peki, üç aylarda yapılacak ibadetler, zikirler, tesbihler, dualar nelerdir? Üç aylar mesajları, üç aylar orucu, namazı ve duaları hakkındaki bilgiler.

ÜÇ AYLAR MESAJLARI

Bütün din kardeşlerimin dolu dolu geçireceği Mübarek Üç Aylarını tebrik ederim.

Affımıza vesile olması dileklerimle, mübarek Üç Aylarınızı tebrik ederim.

Aklınıza gelen güzel şeyleri duaya dökün. Bakarsınız yol olur, niyet olur, nasip olur, hallolur. Bu güzel aylarda dualarda buluşmak dileğiyle.

Kardeşlik ve barışın daim olduğu, mutlu, umutlu ve sevgi dolu günler dileğiyle. Üç Aylarınız mübarek olsun.

İçinde bulunduğumuz bu günlerin, kalplerimizin imanla dolmasına vesile olması duasıyla… Üç Aylarımız mübarek olsun. 

İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu aylarda dualarda birleşmek dileğiyle, Üç aylarınız mübarek olsun.

Manevi iklimiyle ruhumuzu kuşatan, gönüllerimizi ferahlatan, kandiller geçidi mübarek Üç Aylar hayırlara vesile olsun.

Recep ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise hasat ayıdır. Allah’ım bizi hayırlı hasat elde edenlerden eyle. Üç aylarınız mübarek olsun

Bu günlerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretimize, sıcaklığı yuvamıza dolsun. Üç aylarınız mübarek olsun..

ÜÇ AYLAR NEDİR?

İslam Dini içerisinde en önemli aylar olarak bilinen ve üç aylar diye ifade edilen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, kendi içerisinde de önemli gün ve geceleri barındırmaktadır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Üç aylar geldiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua etmişlerdir.

Receb ayının ilk cuma gecesi Regâib kandilidir.
Yine Receb ayının yirmi yedinci gecesi Miraç kandilidir.
Şaban ayının on beşinci gecesi Berat Kandili,
Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi ise Kadir gecesidir.

PEYGAMBERİMİZİN ETTİĞİ DUA

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sallâllâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz ümmetine şu duayı telkin etti;اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَانEy "Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle/ulaştır.” (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

ÜÇ AYLAR ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. (Bakara, 2/184-185) Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79) Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Üç Aylarda Oruç Tutmanın Fazileti

Üç ayların tamamını oruçlu geçirmek tavsiye edilmemiştir. Ancak, ramazan orucuna zarar vermeyecek şekilde, recep ve şaban aylarının tamamının da oruç tutulması yasak değildir. Önceki Salihlerden bazıları üç ayların tamamını oruçlu geçirmişlerdir. Fakat Allah Resûlü (sallallâhü aleyhi ve sellem) ramazan ayı hariç hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmemiştir. Bunu ramazan ayının özelliğini göstermek için yapmıştır. Bir de kendisi recep ve şabanda sürekli oruç tuttuğunda, ümmeti bütün bu oruçların farz olduğunu zanneder, diye böyle yapmıştır.

Bu konuda Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Cennette recep isimli bir nehir vardır. Sütten daha beyaz ve baldan daha tatlıdır. Kim recep ayında bir gün oruç tutarsa, Allahü Teâlâ o kimseye bu nehirden su içirir.

Üç ayların içerisinde ramazandan sonra tutulacak en faziletli oruç şaban ayında tutulan oruçtur. Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) şaban ayında oruç tuttuğu kadar hiçbir ayda tutmazdı. Hz. Âişe (r.anha) şöyle söylemiştir: Ben Hz. Peygamberin (sallallâhü aleyhi ve sellem) ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirdiğini görmedim. Ramazan dışında hiçbir ayda, şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim.

RECEB-İ ŞERİF DUALARI
10 Gün Subhanallahil Hayyil-Kayyûm
10 Gün Subhanallahil Ehadis-Samed
10 Gün Subhanallahil Gafurur-Rahîm

ŞABAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Lâtif
10 Gün Yâ Rezzak
10 Gün Yâ Aziz

RAMAZAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Erhamerrâhimin
10 Gün Yâ Gaffârezzünûb
10 Gün Yâ Atikarrikab
Not: Bu dualar, günde en az yüzer defa okunmalıdır.

Üç Aylarda Ne Yapmalıyız?

Üç Ayların ma­nevi ikliminden nasiplenmek için dikkat etmemiz gereken hususlar kısaca şunlardır:

• Namazlarımızı cemaatle kıl­maya özen göstermeliyiz.

• Kaza namazlarımız varsa bunları kılmalı, yoksa elimiz­den geldiğince nafile ibadet­lere yönelmeliyiz.

• Sünnet olan oruçları tutmaya gayret etmeliyiz.

• Kur’an-ı Kerim’i çokça okumalıyız.

• Kulluğumuzu gözden geçire­rek, eksik ve hatalarımızla yüzleşmeliyiz. Bu ayları, alışkanlık haline getirdiğimiz günahlardan yakamızı kurtarmak için fırsat bilmeliyiz.

• Üç Ayları günahların affı için fırsat bilip samimiyetle sık sık tevbe ve istiğfar etmeliyiz.

• Akrabalarımızla, komşu ve dostlarımızla yakınlığımızı ar­tırmalıyız.

• Fakir ve muhtaç kimselere yar­dım elimizi uzatıp, bütçemiz nispetinde kayda değer sada­kalar vermeliyiz.

O illerimize kar yağışı gelecek Yaşam Dümen arızası yapan gemi kurtarıldı Yaşam Korucu Nimet Encu şehit oldu Yaşam Maç sonunda diz çöktü ve... Yaşam