Türklerin genetik olarak en çok benzediği milletler açıklandı

Türkiye'nin dört bir yanından 4 binden fazla DNA örneğini analiz eden bilim insanları, Türklerin genetik olarak en yakın olduğu milletleri belirledi. 2021'de yapılan kapsamlı araştırma, Bilkent Üniversitesi’nin öncülüğünde Rockefeller, Yale ve Cardiff gibi uluslararası üniversitelerle iş birliği içinde yürütüldü. 81 ilden toplanan veriler ışığında, Anadolu’nun genetik çeşitliliği ve Türklerin köken bağı üzerine çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Abone ol

2018 yılı itibarıyla Türkiye, milyonlarca vatandaşın e-Devlet üzerinden alt-üst soy bilgisine ulaşabilmesine imkan tanırken, bu tabloda 18. yüzyıla kadar geriye dönük soy bilgilerine ve yaşanılan şehirlere ilişkin bilgilere yer verildi.

Söz konusu gelişme, son yıllarda milyonlarca vatandaşın kökenlerine yönelik merak duymasına ve kapsamlı araştırmalar yapmasına neden olurken, bu doğrultuda DNA testi ve tükürük örnekleri üzerinden köken tespiti yapan şirketlere yoğun talep gösterildi. Ancak uzmanlar, ihtisas alanı tam olarak kanıtlanmamış ekipler tarafından hazırlanan raporlara itibar edilmemesi gerektiği uyarısında bulunurken, konuya ilişkin hazırlanmış bilimsel makalelerin incelenmesi gerektiğini belirtti.

81 İLDEN YAKLAŞIK 4 BİN KİŞİNİN DNA'SI İNCELENDİ

Bu doğrultuda son olarak 2021 yılında yapılan araştırma, sosyal medyada yeniden dolaşıma sokuldu. Hazırlanan kapsamlı çalışmada Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün önderliğinde Koç Üniversitesi Suna İnan Kıraç Vakfı, Sağlık Bilimleri, Rockefeller, Yale, Cardiff üniversiteleri ve Icahn School of Medicine at Mount Sinai'nin katılımı ile yürütülen araştırmada, Türkiye'nin 81 ilinden yaklaşık 4 bin kişinin DNA'sı incelendi.

İTALYA VE İSPANYA

Anadolu'nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında köprü görevi gördüğünü belirten Özçelik "Filogenetik yönden de Türk toplumu bu köprü vazifesinin etkilerini yansıtmakta. Türk toplumunun özellikle İtalya'nın Toskana bölgelerinde yaşayan insanlarla yakın bir ilişkiye sahip olduğu izlendi. Bu yakın ilişkinin ikinci sırasındaki ülke ise İspanya olarak tespit edildi. Bu bulgular, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin Avrupa'ya Cilalı Taş Devri'nde gerçekleşen göçünün etkilerini yansıtıyor olabilir" dedi.

"BALKAN, KAFKAS VE ORTA DOĞU İLE BENZERLİKLER VAR"

Türkiye'nin coğrafi konumu Doğu ile Batı arasında genetik bir köprü oluşturuyor. Anadolu eski Taş Çağı'ndan beri göç olayları bu durumu sürdürmeye devam ettirdi. Özçelik "Temel bileşenler analizinde, Türk toplumunun genetik yapısının farklı bireyler arasında hayli değişken olduğunu, fakat bireylerin genetik açıdan birbirinden ayrı kümeler oluşturmadığını gözlemledik. Türk toplumu ile Balkan, Kafkas ve Orta Doğu toplumları arasında ortak genetik bileşenler vardır" ifadelerini kullandı.

Burdur'da kaza: Araç ikiye bölündü Yaşam Kız olmasını umduğu 11. çocuğu da erkek oldu Yaşam Öğrencilerden mest eden '09.05' ve '1938' koreografisi Yaşam Dövme sildirme işlemi dehşetle bitti Yaşam