Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Teravih namazı saat kaçta? Teravih namazı farz mı sünnet mi?
Teravih namazı ile ilgili sorgulamalar, pazartesi günü başlayacak Ramazan ayı nedeniyle başladı. Teravih namazı, “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamındaki terviha kelimesinin çoğuludur. Ve teravîh ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namazı ifade eder. Peki, teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, yirmi rekat mı, sekiz rekat mı? Teravih namazı farz mı sünnet mi?
Mübarek Ramazan ayı ile başlayacak olan teravih namazı vakti, yatsı namazı vakti ile aynıdır. Ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen teravih namazı kılınışı araştırılıyor. Diyanet, teravih namazı nasıl kılınır tarif etti. Peki, teravih namazı kaç rekattır, yirmi mi sekiz mi? Teravih namazı farz mı sünnet mi? Teravih namazını cemaatle mi kılmak gerekir yoksa evde tek başına kılınır mı? İşte Diyanetin teravih namazı açıklaması...
TERAVİH NAMAZI FARZ MI SÜNNET Mİ?
Teraviîh namazı Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nafile namazın ismidir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 177-178 [761]).
Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir (Peygamber'in devamlı yaptığı ve sırf bağlayıcı olmadığını göstermek için nâdiren terkettiği fiiller).
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kıldığı teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda, üzerinde ittifak edilen bir rivayet bulunmamaktadır.
Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslâm ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır.
Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması hâlinde sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
2 REKAT TERAVİH NAMAZININ KILINIŞI
1. Rekat
"Niyet ettim Allah rızası için Terâvih Namazı kılmaya" diye niyet ederiz. Eğer imam ile birlikte kılıyorsak "Niyet ettim Allah rızası için Terâvih Namazı kılmaya uydum hazır olan imama" deriz. Cemaatle namaz nasıl kılınır bilgi tıklayınız...
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
Subhaneke'yi okuruz.
Euzü-besmele çekeriz.
Fatiha okuruz.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
Rüku'ya gideriz.
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
Besmele çekeriz.
Fatiha okuruz.
Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
Rüku'ya gideriz.
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
4 REKAT TERAVİH NAMAZININ KILINIŞI
İlk olarak Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir; "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya". Sonra iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.
1. Rekat;
- Sırasıyla "Sübhaneke" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Sure" okunur. Rüku ve secde yapılır ve onra ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat;
- "Besmele, Fatiha ve sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata (oturuş) oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa; "Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları" okunur ve selam verilerek namaz tamamlanır. Dört rekat olarak kılınacaksa; ilk oturuşa oturulduğunda "Ettehiyyatü duası ve Salli Barik duaları" okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3. Rekat;
- Sırasıyla "Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve sure" okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.
4. Rekat;
- "Besmele, Fatiha ve sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları" okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.