Starlink nedir, ne işe yarar?

Elon Musk, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrasında Starlink uydularını gönderebileceğini söyledi. Bu haberle birlikte Starlink uyduları merak konusu oldu. Peki, Starlink uyduları nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır?

Abone ol

Elon Reeve Musk Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamada bulundu. Bir kullanıcının sorusunu yanıtlayan Musk, SpaceX'in Türkiye'ye Starlink uyduları gönderebileceğini ifade etti. Peki, Starlink nedir, ne işe yarar? Starlink uyduları ne için kullanılır? İşte Starlink hakkındaki bilgileri...

STARLİNK NEDİR, NE İŞE YARAR?

Starlink uyduları, SpaceX’in yeryüzünün ücra köşeleri de dahil olmak üzere her bir bölgesine ucuz internet olanağı sağlamak için Dünya’nın yörüngesine yerleştirdiği uydulardır.

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlamaktadır.

2020 yılı Eylül ayı itibarıyla SpaceX 775 uyduyu konuşlandırdı. Ayrıca yine bu aydan itibaren her iki haftada bir gerçekleştirilecek fırlatmalarda, fırlatma başına 60'tan fazla uydunun yerleştirilmesi planlanmaktadır. Toplamda ise 2020'lerin ortalarında 12.000 uydu konuşlandırılarak, ardından toplam uydu sayısının 42.000'e çıkarılması planlanmaktadır.

Uydu takımyıldızın tasarlanması, inşa edilmesi ve konuşlandırılması için on yıllık sürenin gerektiği, projenin toplam maliyetinin ise Mayıs 2018’de SpaceX’e 10 milyar ABD dolarına mâl olacağı tahmin ediliyordu.

Dünya’nın alçak yörüngesine toplamda 4000’i aşkın uydu yerleştirecek. Bu sayede gezegenin en ücra köşelerinde, özellikle Afrika’da internet erişimi olmayan milyonlarca insana düşük maliyetli ve yüksek hızda internet erişimi sağlanacak.

STARLİNK UYDULARI NE İÇİN KULLANILIR?

Dev şirket Starlink projesiyle dünyanın en ücra köşelerine fiber-optik kablo bağlantısı olmaksızın uydular üzerinden ucuz ve hızlı internet erişimini sağlamayı amaçlıyor.

STARLİNK UYDULARI TÜRKİYE’DE VAR MI?

Starlink şu an dünyadaki 29 ülkede beta sürümü ile yayındadır. Fakat bu ülkeler arasında Türkiye yoktur. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İrlanda, Danimarka, Şili, Portekiz, İsviçre, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Ukrayna sistemin aktif olduğu ülkelerden bazılarıdır.

Gölcük depremi ne zaman oldu? Yaşam Deprem toplanma alanları nerede? Yaşam Uludağ'da şiddetini artıran kar yağışı ulaşımı aksattı |VİDEO Yaşam İstanbul'da yürekleri ısıtan görüntü |VİDEO Yaşam