SİRON TARİFİ: Siron nedir, nasıl yapılır? Siron yapılışı ve gerekli malzemeler

Siron veya Silor, kurutulmuş hamurun sıcak su ile açılmasıyla yapılan, Gümüşhane başta olmak üzere Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli'nde popüler olan bir yemektir. Çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz, kolay ve lezzetli bir yemek olan Siron’un tarifi haberimizde.

Abone ol

Siron nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Yufka, yoğurt ve kıymanın nefis bir buluşması olan Siron, Bingöl yöresinde Sorina Pel denmektedir. Gümüşhane iliyle özdeşleşen siron, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2018 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. MasterChef AllStar'da günün yemeklerinde olan Siron tarifi ve yapılışı için gerekli malzemeler...

SİRON TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

3 adet yufka
1 yemek kaşığı tereyağı
150 gr dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Sulandırılmış Sarımsaklı Süzme Yoğurt İçin:

2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Tereyağlı Sos İçin:

1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

SİRON NASIL YAPILIR?

Yemeğinizi hazırlamaya başlamadan önce ilk olarak fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak önden ısıtmaya başlayın.

Yufkalarınızı en ucundan başlayarak uzun olacak bir şekilde yuvarlayın. Daha sonra 3 cm uzunluğunda yufka halkaları oluşacak şekilde kesin.

Yağladığınız bir borcama kesmiş olduğunuz yuvarlak rulo yufkaları dik gelecek şekilde dizin.

Yufkalarınızı fırında 20 dakika kadar kızarana kadar pişirin.

Yufkanız fırında kızarırken bu esnada tereyağını eritmeye başlayıp kıymanızı kavurun. Kavrulunca son olarak tuz ve karabiberi ekleyin ve kıymayı ocaktan alın.

Normal yoğurtla yapılabilecek bir tarif olsada sarımsaklı yoğurt hazırlayarak bu tarife de ekleyebilirsiniz. Süzme yoğurdu, tuzu, suyu ve rendelenmiş sarımsaklarla bir kabın içinde iyice karıştırın.

Fırında kızaran çıkarttığınız yufkalara sarımsaklı yoğurdu dökün ve tekrar 10 dakika yeniden fırına alın.

Son olarak fırından çıkan yufkaların üstüne kıymayı yerleştirip ve erittiğiniz tereyağı dökün ve servis edin. İşte bu kadar pratik bir yemek. Şimdiden afiyet olsun!

Van'a mevsimin ilk karı düştü! Sürücüler zor anlar yaşadı Yaşam Deprem mi oldu? 3 Ekim 2023 AFAD - Kandilli Rasathanesi son depremler listesi Yaşam Hatay'da deprem! Yaşam Sulama borusundan bakın ne çıktı! Yaşam