Sandık görevlisi nasıl olunur, şartları nedir?

Sandık görevlisi olmak isteyenler detayları araştırıyor. 14 Mayıs'ta yapılan seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı. 28 Mayıs'ta yapılacak seçimde sandık görevlisi olmak isteyenler, sandık görevlisi şartları nedir, nasıl olunur, nereye başvurulur merak ediyor. İşte sandık görevlisi ücreti ve ayrıntılar...

Abone ol

Sandık görevlisi, yapılan seçimlerde önemli bir role sahiptir. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalınca sandık görevlisi olma şartları yine gündeme geldi. Seçimde görev almak isteyenler seçim görevlisi olmak için nereye başvurulur merak ediyor. Peki, seçim görevlisi ücreti ne kadar? İşte detaylar...

SEÇİM GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

İlçe seçim kurulları tarafından yapılan duyurulara göre başvuru yapılabilmektedir. Başvurular genellikle seçimden kısa bir süre önce açılır.

İki çeşit sandık görevlisinden birincisi sandık kurulu görevlisi, devlet memuru olanlardan YSK tarafından belirlenir. İkincisi ise partilerin sandık görevlisidir.

Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK'ya bildirir. Bunun için başvuru formu doldurulmalıdır. İnternet üzerinden başvuru yapılmamaktadır. Sandık görevlisi başvurusu için YSK'ya müracaat etmeniz gerekmektedir.

SEÇİM GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Sandık görevlisi olmak isteyenlerin başvuru şartları için seçim kurullarının duyurularını takip etmeliler. Sandık görevlisi olmak için şu şartlar aranıyor olabilir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.

Başvuru yapan kişiler için seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları zorunlu olabilir. Eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atama işlemlerinin yapılması beklenmektedir.

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ 2023 NE KADAR?

14 Mayıs Pazar günü Türkiye’de 81 ilde ve 973 ilçede yapılan seçimlerde görev alan sandık görevlilerinin alacağı ücretler hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Ancak genel hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında sandık görevlisi ücreti ödenmesi bekleniyor.

2019 yılında yerel yönetimler tarafından belirlenen seçimde sandık görevlisi olarak görev yapan başkan ve üyelere 261 TL, siyasi parti temsilcilerine ise 130 TL ödeme yapılmıştı.

Depremzedelere hakaret ve tehditler savuran Ayşegül Didem Doğan gözaltına alındı SEÇİM 2023 Şırnak'ta 5 PKK'lı terörist öldürüldü Yaşam SED yardımı ne zaman yatacak, mayıs SED ödemesi yapıldı mı? Yaşam İstanbul için sarı kodlu uyarı Yaşam