Safer ayı ne zaman başlıyor 2024? Safer ayı nedir, uğursuz mudur? Safer ayı namazı ve duası, yapılacak ibadetler
Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelir ve Hicri takvimin 2. ayıdır. Diyanet İşleri tarafından açıklanan 2024 Dini Günler Takvimine göre Safer ayı, 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü başlıyor. Peygamberimizin bu ayda hasta olması nedeniyle Safer ayı uğursuz mudur sorgulaması yapılmaya devam ediliyor. Peki, Safer ayı namazı , duası var mı?
Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı bugün başladı. Safer ayı, içinde meydana gelen bazı olaylar nedeniyle "uğursuz" olarak nitelendirilmiştir. Vatandaşlar, Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı namazı var mı, duası nedir, yapılacak ibadetler neler araştırmaya başladı. İşte Diyanetten Safer ayına dair bilgiler...
SAFER AYI NEDİR?
Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir. Halk arasında “bela ayı” olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır.
Safer kelime anlamı ise “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk” olarak geçer.
SAFER AYI NE ZAMAN?
Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı, 5 Ağustos'ta başlıyor, 3 Eylül'de sona eriyor.
SAFER AYI UĞURSUZ MUDUR, MUSİBET AYI MIDIR?
Meşhur yoruma göre, Cahiliye döneminde haram aylardan Muharrem’in ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır.
Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde ki anlayış Câhiliye dönemine ait olup dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur.
SAFER AYI DUASI, İBADETLERİ NELERDİR?
Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzü iki rek’at namaz kılıp birinci ve ikinci rek’atta Fâtiha’dan sonra onbir İhlâs-ı şerîf okunacak, namazdan sonra yedi defa istiğfar edip el kaldırıp onbir defa Salât-ı Münciye ve sonlarında 3. duâ okunacaktır.
Bu duâlarda, “Beni ve efrâd-ı ailemi ve bilcümle mü’minleri yer ve gök afatlarından ve cemî’ belâlardan muhafaza buyur ya Rabbi!” diye duâ edilecektir.
Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.
Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)
SAFER AYI DUASI
OKUNUŞU: Bismillahirrahmanirrahîm. Allâhümme inni es’elüke minel hayrı küllihi mâ alimtü minhü ve mâ lem a’lem ve bismikel azamillezi izâ duite bihi ecebte, ve izâ süilte bihi a’tayte.
ANLAMI: Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla. Allah’ım! bildiğim ve bilmediğim hayrın tümünü senden isterim. Senin yüce isminle ( İsmi Azam'ınla ) isterim, çünkü onunla Sana duâ edilince Sen duâya icabet edersin, onunla Senden istekte bulunulursa Sen verirsin.
SAFER AYI DUASI KISA
“Allah’ım! Safer ayını mübarek kıl, bizlere onu saadetle ve zaferle/kazançlarla bitirmeyi nasip eyle!”
SAFER AYINDA MEYDANA GELEN HADİSELER
İslâm tarihinde safer ayında meydana gelen önemli olaylardan bazıları şunlardır:
Resûl-i Ekrem ile Hz. Ebûbekir’in hicret için yola çıkmaları ve Sevr mağarasına sığınmaları (1/622),
Ebvâ (Veddân) Gazvesi (2/623),
Recî‘ ve Bi’rimaûne vak‘aları (4/625),
Hayber seferi (7/628),
Hz. Peygamber’in kızı Zeyneb’in vefatı (8/629),
Resûlullah’ın vefatından önceki şiddetli hastalığı (11/632),
Sıffîn Savaşı (37/657).