Şaban ayı ne zaman başlıyor?

Şaban ayı, üç ayların ikincisi olup Peygamber Efendimiz'in "Şaban benim ayımdır" ve "Şaban günahları temizleyendir" dediği önemli bir aydır. Ramazan ayına hazırlık ayı kabul edilen bu ayda Efendimiz, daha çok oruç tutardı. Peki, 2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayında hangi günler oruç tutulur? Şaban ayı önemi ve Şaban ayı ibadetleri haberimizde.

Abone ol

Hicri aylardan sekizincisi olan Şaban ayı, mübarek üç ayların ikincisidir. Şaban ayı 15. gününde Berat Kandili idrak edilir. Şaban ayı, on bir ayın sultanı Ramazan ayına hazırlık ayı olarak görülür. Peygamber Efendimiz, bu ayda diğer aylara göre daha fazla oruç tutardı. Peki, Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayı ne kadar, hangi günler oruç tutulur? İşte hadislerle Şaban ayının önemi, Şaban ayı yapılacak ibadetler ve Şaban ayı orucu hakkındaki bilgiler...

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2023 dini günler takvimine göre Şaban ayı başlangıcı bu yıl 21 Şubat Salı gününe denk geliyor. Şaban ayı son günü ise 22 Mart 2023 Çarşamba gününe denk gelmektedir.

“Şaban benim ayımdır.”

“Şaban günahları temizleyendir”

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Şaban ayının 15. gecesi (14 Şaban 1444) Berat Kandili, 6 Mart 2023 Pazartesi gecesi idrak edilecek.

“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

ŞABAN AYI ORUCU

Hadis-i şeriflerden anlaşılacağı üzere Rasul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz bu ayda ibadetlerini sıklaştırır ve bu ayı oruçlu geçirirdi.

Bu hususta (Şaban ayı hakkında) yine Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur

Peygamberimiz (sav), Hz. Üsame bin Zeyd’in sorusu üzeirine Şaban ayı orucunu şöyle açıklar;

Hz. Üsame:

“Yâ Rasulallah, Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmedim.”

Bunun üzerine Peygamber (s.a.v) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Şaban ayında yapılması gerekenler:

1- Şaban-ı Şerif, mübârek Üç Aylar’ın ikincisidir. Bu ayda aşağıdaki dua okunabilir:

“Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan” (Allahım, Recep ve Şaban ayını bize mubârek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.) duâsını her gün en az bir defa okumalı.

2- Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz: “Şaban benim ayım, Receb Allah Teâlâ’nın ayı, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.

3- Rasûl-i Zîşân -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Ramazan’dan sonra en fazla bu ayda oruç tutarlardı.

4- Ashâb-ı Kirâm, Şaban hilâlini görünce, kendilerini Kur’ân okumaya verirlerdi. Bu ayda bol bol, manasını düşünerek Kur’ân-ı Kerîm okumalıyız.

5- Bu ayda yapılacak her hayırlı işin sevâbı kat kat verilir.

6- Geçmiş günahlarımıza tevbe etmeliyiz.

8- Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e salât ü selâmı çoğaltmalıyız.

9- Bu ayda bir yıl içinde ölecek olanların isimleri, diriler defterinden, ölüler defterine geçirilir.

10- Bu ayın ortasında Berâat gecesi vardır. Gündüzünde oruçlu bulunmalı, gecesini ibâdetle ve uyanık olarak geçirmeli. Bu gecede yüz rekat namaz kılınması tavsiye edilmektedir.

11- Bu ayda hayır kapıları açılır, günahlar silinir.

12- Son Pazartesi günü oruçlu geçirilirse günahların bağışlanacağı hadîs-i şerîfte müjdelenmiştir.

13- Müslümanların mallarının zekatlarını fakirlere, Ramazan’da tutacakları oruca kuvvet ve destek olması bakımından, bu ayda vermeleri hayırlı ve güzel olur.

14- Kısacası bu aylar, değerlendirilmesi gereken kıymetli zamanlardır. Dua ve ibadetle geçirmeye gayret edilmelidir.

On bir ayın sultanı Ramazan ayına kaç gün kaldı? Yaşam EYT Meclis oylaması ne zaman yapılacak? Yaşam Deprem bölgesinde bugün hava durumu nasıl, yağış var mı? Yaşam 20 Şubat Pazartesi AFAD - Kandilli Rasathanesi son depremler Yaşam