Şaban ayı faziletleri nelerdir? Şaban ayı orucu ne zaman tutulur? Şaban ayından yapılacak ibadetler nelerdir?

Üç ayların ikincisi olan şaban ayı, 11 Şubat Pazar günü başladı. Peygamber Efendimizin de hadisleri ile belirttiği gibi şaban ayının birçok fazileti vardır. Vatandaşlar, şaban ayında oruç tutulur mu, ne zaman tutulur merak ediyor. Peki, şaban ayının fazileti nedir? Şaban ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Abone ol

Mübarek üç ayların içerisindeki ikinci ay ve aynı zamanda Ramazan'ın habercisi olan Şaban ayı başladı. Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban günahları temizleyendir” sözü ile şaban ayının önemini ifade buyurmuştur. Peki, şaban ayından yapılacak ibadetler nelerdir? Şaban ayında ne zaman oruç tutulur? İşte şaban ayının faziletleri, ibadetleri...

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Şâban ayının büyük kısmını oruçlu geçiren Hz. Peygamber (Buhârî, “Śavm”, 52; Müslim, “Śıyâm”, 176-177), “İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuş (Müsned, V, 201; Nesâî, “Śavm”, 70), Ramazan dışındaki en faziletli orucun Şaban'da tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. (Tirmizî, “Zekât”, 28)

ŞABAN AYINDA ORUÇ NE ZAMAN TUTULUR?

Bu rivayetler sebebiyle Şaban ayında oruç tutulması mendup olmakla birlikte Hz. Âişe’den nakledilen, Resûl-i Ekrem’in Ramazan ayından başka hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği şeklindeki rivayeti yanında (Buhârî, “Śavm”, 52; Müslim, “Śıyâm”, 176-177) oruç tutmanın farz olduğu Ramazan ayına şevkle girmeyi zorlaştıracağı için Şaban'ın on beşinden sonra orucun azaltılması veya terkedilmesi tavsiye edilmiştir. Hatta bazı Şâfiî eserlerinde mûtat oruçlar dışında şâban ayının ikinci yarısında nâfile oruç tutmanın haram olduğu belirtilir. 

ŞABAN AYI'NIN FAZİLETİ

Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa'ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa'ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa'ban ayında vuku bulmuştur.

Aynı zamanda mübarek Berat Gecesi de Şaban ayı içindedir. Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesidir.

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber (sav) şöyle buyurduğunu rivayet etti.

"Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve't-Terhib, II,473).

"Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar."(İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin." (Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa'ban ayında nazil olmuştur.

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER

1- Şaban-ı Şerif, mübârek Üç Aylar’ın ikincisidir. Bu aylar, değerlendirilmesi gereken kıymetli zamanlardır. Dua ve ibadetle geçirmeye gayret edilmelidir.

“Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan” duâsını her gün en az bir defa okumalı.

2- Rasûl-i Zîşân -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Ramazan’dan sonra en fazla bu ayda oruç tutarlardı.

3- Ashâb-ı Kirâm, Şaban hilâlini görünce, kendilerini Kur’ân okumaya verirlerdi. Bu ayda bol bol, manasını düşünerek Kur’ân-ı Kerîm okumalıyız.

4- Geçmiş günahlarımıza tevbe etmeliyiz.

5- Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e salât ü selâmı çoğaltmalıyız.

6- Bu ayın ortasında Berâat gecesi vardır. Gündüzünde oruçlu bulunmalı, gecesini ibâdetle ve uyanık olarak geçirmeli. Bu gecede yüz rekat namaz kılınması tavsiye edilmektedir.

7- Son Pazartesi günü oruçlu geçirilirse günahların bağışlanacağı hadîs-i şerîfte müjdelenmiştir.

8- Müslümanların mallarının zekatlarını fakirlere, Ramazan’da tutacakları oruca kuvvet ve destek olması bakımından, bu ayda vermeleri hayırlı ve güzel olur.

İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu? 12 Şubat 2024 İSKİ baraj doluluk oranı güncel veriler Yaşam Survivor'da dokunulmazlığı kim kazandı, 2. eleme adayı kim oldu? Yaşam Bugün hangi vapur seferleri iptal? 12 Şubat 2024 güncel iptal seferler Yaşam Meteoroloji açıkladı: Bugün hava nasıl olacak? Yaşam