Rokanın faydaları nelerdir? Roka neye, hangi hastalıklara iyi gelir?

Ülkemizde genelde salatada kullanılan rokanın duydukça şaşırtan birçok faydası mevcuttur. Çok eski zamanlardan beri tüketilen roka, turpgiller familyasındandır. K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içeren roka, salatanın da besin değerini artırmış olur. Peki, rokanın faydaları nelerdir, roka neye iyi gelir, hangi hastalıklar için tavsiye edilir? İşte rokayı daha çok tüketmenizi sağlayacak bilgiler...

Abone ol

Roka, bilimsel adı Eruca sativa olan yeşil yapraklı bir bitki türüdür ve Akdeniz mutfağında sıkça kullanılan lezzetli bir yeşil sebzedir. Ancak sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından sunabileceği bir dizi fayda ile de dikkat çeker. Bu makalede, rokanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini inceleyeceğiz. İşte rokanın faydaları...

ROKANIN BESİN DEĞERİ

Roka, düşük kalorili bir sebze olup, yüksek oranda vitamin, mineral ve antioksidan içerir. İşte rokanın beslenme değeri:

1-Vitaminler: Roka, özellikle A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. A vitamini göz sağlığı için önemlidir, C vitamini bağışıklık sistemini desteklerken, K vitamini kemik sağlığını destekler ve kan pıhtılaşmasını düzenler.

2-Mineraller: Roka, kalsiyum, demir, potasyum ve manganez gibi önemli mineralleri içerir. Bu mineraller, kemik sağlığından kas fonksiyonlarına kadar bir dizi vücut işlevini destekler.

3-Antioksidanlar: Roka, vücudu serbest radikallere karşı koruyan antioksidanlar bakımından zengindir. Bu, hücresel hasarı azaltarak yaşlanmayı geciktirebilir ve kronik hastalık riskini azaltabilir.

100 g rokada;

Kalori (kcal) : 25
Karbonhidrat (g) : 3.65
Protein (g) : 2.58
Yağ (g) : 0.66
Lif (g) : 1.6
Kolesterol (mg) : 0
Sodyum (mg) : 27
Potasyum (mg) : 368
Kalsiyum (mg) : 160
Vitamin A (mg) : 113
Vitamin C (mg) : 15
Demir (mg) : 1.46

ROKANIN FAYDALARI: ROKA NEYE İYİ GELİR?

1-Kanser Riskini Azaltma: Roka, glukosinolatlar adı verilen bileşenleri içerir. Bu bileşenler, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir, özellikle de meme, prostat ve kolon kanseri gibi kanser türleri ile ilişkilendirilmiştir.

2-Göz Sağlığını Destekleme: A vitamini bakımından zengin olan roka, göz sağlığını korumak için önemlidir. Retinol olarak da bilinen A vitamini, gece görüşünü geliştirir.

3-Kemik Sağlığını Artırma: Kalsiyum ve K vitamini içeriği, rokanın kemik sağlığını artırmaya yardımcı olur. Bu, osteoporoz riskini azaltabilir.

4-Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: C vitamini ve antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

5-Kilo Kontrolü: Roka, düşük kalorili bir sebze olduğu için kilo kontrolünü destekleyebilir ve sindirim sistemini düzenleyebilir.

6-Ferahlatıcı etkisi: Rokanın şaşırtıcı özelliklerinden biri de yüzde 90'ı su olmasıdır. Bu nedenle roka, özellikle yaz ayları serinletme, sıvı ihtiyacını karşılaşması nedeniyle ferahlatma etkisi vardır.

7-Lifli yapısı ile bağırsakların dostu: Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak kolonun temizlenmesini sağlar. Rokadaki fitokimyasallar, antioksidanlar ve mineraller ile vücudun toksinlerden temizlenmesini sağlar ve lifli yapısı ile sağlıklı bağırsak hareketi artar.

8-İçerdiği B vitamini ile hafızayı korur: Roka, B vitamini açısından zengindir. Özellikle folat yani B9 vitamini içermesi ile hafızayı korur ve bilişsel gerilemenin önüne geçilmiş olur.

9-Sağlıklı cilt ve güçlü saçlar: Roka, cilt ve saç sağlığını koruyan besin maddeleri içerir. Kalsiyum ve demir eksikliğinden kaynaklanan sorunları gidermede faydalı olan roka, tırnaklardaki kırılma sorunlarını da giderir.

10- Enerji üretimi, kırmızı kan hücreleri üretimi: Rokada bolca bulunan B vitaminleri, vücuttaki tüm farklı hücre faaliyetlerine katılır. Enerji üretimi, yağ sentezi, kırmızı kan hücresi üretimi gibi hayati birçok olaya katkı sağlar.

11- Potasyum ve K vitamini daha hızlı kan pıhtılaşmasını destekler, böylece yaralar daha hızlı bir şekilde iyileşir. Antik çağda, roka iyileşme sürecini hızlandırmak için yaralı ve yaralı askerlere verildi.

12-Hamilelere demir ve folat desteği sağlar: Rokada bulunan demir ve folat, anne karnında bebeğin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Demir emilimini teşvik eden iyi bir folat dozu sağlayan roka, bebeğin beyninde oluşabilecek hasarın da önüne geçilmesine yardımcı olur.

ROKA NASIL TÜKETİLİR?

Roka, salatalarda, sandviçlerde ve çeşitli yemeklerde taze yapraklar halinde tüketilebilir. Ayrıca çorba ve smoothielerde de kullanılabilir. Roka, tatlı veya tuzlu yemeklere lezzet katar.

Sonuç olarak, roka sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. Beslenmenize eklemek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir dizi vitamin, mineral ve antioksidanı sağlayabilir. Ancak herhangi bir özel tıbbi durumunuz varsa veya yeni bir gıda eklemeyi düşünüyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile danışmanız önemlidir.

ROKANIN ZARARI VAR MIDIR?

Rokanın oksalat içeriğinin düşük olması hamilelikte ve emzirme döneminde bu besinin güvenle tüketilmesini sağlar. Roka, K vitamini içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için sakıncalı olabilir. Nitrat içeren roka yine bu içeriği sebebiyle aşırı tüketildiğinde zararlı olabilir. Nitrat, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Rokanın zararları ilaç kullanımlarında görülebilir. Bu sebeple tüketmeden önce doktorunuza mutlaka danışın.

Hafriyat kamyonu devrildi: Otoyol trafiğe kapandı Yaşam Pençe-Kilit operasyondan acı haber Gündem Alevler iş yerlerine ve konutlara sıçradı Yaşam DEAŞ'ın finans ayağına ağır darbe Yaşam