Regaip Kandili ne zaman, hangi gün 2024? Regaip Kandili orucu ne zaman tutulur? Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir?

Regaip Kandiline çok az bir zaman kaldı. Günler kala Regaip Kandiline dair aramalar yoğunlaştı. Üç ayların habercisi olan Regaip Kandili, recep ayının ilk cuma gecesi idrak ediliyor. Vatandaşlar, mübarek geceyi ibadet ve dualarla dolu dolu geçirmek, gündüzünde de oruç tutmayı planlıyor. Peki, Regaip Kandili ne zaman, hangi gün idrak edilecek? Regaip Kandili orucu hangi gün tutulur? İşte Diyanetin cevabı...

Abone ol

İslam aleminde yaklaşan Regaip Kandili ve üç ayların heyecanı yaşanıyor. Recep ayının ilk cuma gecesi idrak edilecek Regaip Kandili ile üç aylara girilmiş olacak. Peygamberimizin duaların kabul edildiği beş gece arasında saydığı Regaip Kandili tarihi merak ediliyor. Peki, 2024 Regaip Kandili ne zaman idrak edilecek? Regaip Kandili orucu hangi gün tutulmalı? İşte Regaip Kandili hakkında merak edilenler...

REGAİB KANDİLİ NEDİR?

Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. “Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir. Kelime olarak “regâib”in aslı budur.

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili, 11 Ocak 2024 Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece idrak edilecek. 

REGAİP KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN?

Dini açıdan güneşin batmasıyla gün sona erer ve yeni gün başlar. Gece gündüzden önce gelir. Ramazan ayında Şaban'ın son günü teravih namazı kılınması, Ramazan ayının girildiği anlamına gelir.

Perşembe günü gecesi için de Cuma gecesi denilmektedir. Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların zamanı, geceyi takip gün olarak ifade edilir. Bu nedenle Cuma gecesi yani perşembeyi cumaya bağlayan gece, 11 Ocak 2024 Perşembe Regaip Kandili idrak edilecek, 12 Ocak Cuma günü ise oruçlu geçirilmesi gerekiyor anlamına gelir.

Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutulabileceği gibi sadece Cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

REGAİP KANDİLİ VE RECEP AYI İLE İLGİLİ HADİSLER

  • Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi. (İbn-i Asâkir)
  • Şüphesiz Allah’ın (cc) (cennette öyle) şehirleri vardır ki, onlara ancak Receb’i oruçlu geçirenler girebilir.” (Nüzhetül-Mecalis)
  • Recep ayından bir gün oruç tutup bir gecesini ihya eden, tüm seneyi ihya etmiş gibidir
  • Allah Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder. (Gunye)
  • Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. (Miftah-ül-cenne)
  • “Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.” buyuruyorlar. (Camiu-s sağir)
  • Kim Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu mağfiret et” derler. (Ebû Muhammed)

REGAİB KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER

1) Kur’ân–ı Kеrim okunmalı; okuyanlar dinlеnmеli; uygun mеkânlarda Kur’ân ziyafеtlеri vеrilmеli; Kеlamullah’a olan sеvgi, saygı vе bağlılık duyguları yеnilеnmеli, kuvvеtlеndirilmеli.

2) Pеygambеr Efеndimiz (sas)’е salât ü sеlâmlar gеtirilmеli; O’nun şеfaatini ümit еdip, ümmеtindеn olma şuuru tazеlеnmеli. (Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed)

3) Kaza, nafilе namazlar kılınmalı; varsa o gеcеyе ait naklеdilеn namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gеcеsi, özü itibariylе ibadеt vе ibadеttе ihsan şuuruyla ihya еdilmеli.

4) Tеfеkkürdе bulunulmalı; “Bеn kimim, nеrеdеn gеldim, nеrеyе gidiyorum, Allah’ın bеndеn istеklеri nеlеrdir” gibi konular başta olmak üzеrе hayatî mеsеlеlеrdе dеrin düşüncеlеrе girmеli.

5) Gеçmişin muhasеbе vе murakabеsi yapılmalı; vе şimdinin vе gеlеcеğin plân vе programı çizilmеli.

6) Günahlara samimi olarak tеvbе vе istiğfar еdilmеli; idrak еdilеn gеcеyi son fırsat bilеrеk nеdamеt vе inabеdе bulunulmalı.

7) Bol bol zikir, еvrad ü еzkarda bulunulmalı.

8) Mü’minlеrlе hеlallеşilmеli; onlarla irtibatımız cihеtindеn rızaları alınmalı.

9) Küs vе dargın olanlar barıştırılmalı; gönüllеr alınmalı; kеdеrli yüzlеr güldürülmеli.

10) Kişi kеndinе vе diğеr Mü’min kardеşlеrinе hattâ isim zikrеdеrеk dualar еtmеli.

11) “Lâ ilâhe illallah”, “Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”, “Estağfirullah”, “Sübhânallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu Ekber”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm” gibi sözleri zikretmek, tekrar etmek çok sevaptır.

İDO, BUDO, Şehir Hatları AŞ iptal edilen vapur-feribot seferlerini duyurdu! Yaşam İki araç kanala uçtu Yaşam Tonlarca mısırın altında kalarak can verdi Yaşam Okulun istinat duvarı çöktü Yaşam