Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip Kandili namazı kaç rekattır? Hangi dualar okunur? Tesbih namazı, hacet namazı, tevbe namazı kılınışı

Regaip Kandili namazı, geceyi ibadetle geçirmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Üç ayların gelişini müjdeleyen Regaip Kandili, bu gece idrak edilecek. Duaların edileceği gecede Regaip Kandili namazı var mıdır, Regaip Kandilinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır, Peygamber Efendimiz neyi tavsiye etmiştir merak ediliyor. İşte konuya dair diyanetin açıklaması...

Abone ol

Üç ayların ilk mübarek gecesi Regaip Kandili, bu gece idrak edilecek. Peygamber Efendimiz, lütuf ve ihsanlar dolu bu gecenin ihmal edilmemesi gerektiğini ve edilen duaların kabul edildiği beş geceden biri olduğunu buyurmuştur. Peki, Regaip Kandili nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Regaip Kandilinde kılınacak nafile namazların kılınışı...

MÜBAREK GECELERDE NAMAZ KILMAK

Müslümanlar için çeşitli sebeplerle mübarek sayılan birçok gece mevcuttur. Üç ayların birincisi olan recep ayının ilk cuma gecesi Regaip gecesi ve 27. gecesi de Miraç gecesidir. Üç ayların ikincisi olan şaban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Üç ayların üçüncüsü olan ramazan ayının 27. gecesi ise Kadir gecesidir. Bu mübarek gecelerle ilgili özel nafile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nafile namaz kılmak, Kur’an-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. 

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazdır. Peygamberimiz amcası Abbas’a “Bak amca sana on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş, Abbas bunu her gün yapamayız deyince Peygamberimiz, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının yeterli olacağını belirtmiştir. (Ebû Dâvûd, “Tatavvu’”, 14, “Salât”, 303;Tirmizî, “Salât”, 350, “Vitr”, 19).

Tesbih namazı dört rekat olup şöyle kılınır: Allah rızası için namaz kılmaya niyet edilerek namaza başlanır. Sübhaneke’den sonra 15 kere Sübhanellahi ve’l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber denir. Sonra euzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunduktan sonra 10 kere daha tesbih edilir yani ‘Sübhanellahi ve’l-hamdülillahi vela ilâhe illallahü vallahü ekber’ denilir. Bu tesbih, rükua varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekatta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekata kalkılınca yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekat tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur. 

Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde bu tesbih yapılmaz.

HACET NAMAZI NASIL KILINIR?

İnsanlar hayatları boyunca birçok şeye ihtiyaç duyarlar, birçok şeye kavuşmayı arzu ederler. Bunlar doğaldır. Dünyalık veya ahiretlik bir isteği ve dileği bulunan, bir şeye ihtiyaç duyan kimse ihtiyaçlarını karşılamak veya arzularına ulaşmak için öncelikle onlara götürecek sebeplere tutunmalı, ayrıca bunların gerçekleşmesi için Allah’tan yardım istemelidir.

Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmuştur:

“Kimin Allah’tan veya insanlardan bir dileği varsa, şartlarına uygun güzel bir abdest alsın, sonra Allah’ı övüp sena etsin, Allah resulüne salât ve selâm getirsin. Daha sonra şöyle desin: Lâ ilâhe illallâhü’l-halimü’l-kerim. Sübhânallâhi Rabbi’l-arşi’l-azîm. Elhamdü lillâhi rabbi‘l-âlemîn; Es’elüke mücîbâti rahmetike ve azâime mağfiretik; ve’l-ismete min külli zenbin ve’l-ganîmete min külli birrin ve’sselâmete min külli ism. Lâ teda’ lî zenben illâ gaferteh; ve lâ hemmen illâ ferrecteh; velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ. Yâ Erhame’r-râhimîn!” (Tirmizî, “Salât”, 140, 348).

Hacet namazı dört veya on iki rekat olarak kılınır. Dört rekat olarak kılındığı takdirde birinci rek‘atında Fatiha’dan sonra üç Ayetü’l-kürsi, diğer üç rekatında ise Fatiha’dan sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur. Namazdan sonra hadiste bildirilen hacet duasını okur ve isteğini Cenab-ı Rabbi’l-âlemîn’e iletir. 

TEVBE NAMAZI NASIL KILINIR?

Günah ve çirkin sayılan işleri yapmaktan kaçınmak dinimizin emridir. Bununla birlikte insanlar suç ve günah işleyebilirler. Kur’an-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerde bir günah işlenmesi durumunda, kişinin günahta ısrar etmeyerek hemen tövbe etmesi gerektiği ve Allah’ın içten yapılan tövbeleri kabul edeceği belirtilmiştir.

Esasen tövbe ve istiğfarda bulunmak için günah işlemiş olmak gerekmez. Peygamberimiz, geçmiş-gelecek günahlarının affolunduğu/affedileceği bildirildiği halde, günde yetmiş kere, yüz kere tövbe istiğfarda bulunmuştur. Özellikle mübarek gecelerde ve seher vakitlerinde olmak üzere, kıldığı namazların sonunda selâm vermeden önce ve selâmdan sonraki tesbihatın ardından kulun tövbe ve istiğfarda bulunması durumunda, Cenab-ı Allah’ın bağışlaması umulur. 

Peygamberimiz tövbe namazına ilişkin olarak, “Bir kul günah işler de sonra kalkıp güzelce abdest alıp temizlenir ve iki rekat namaz kılarak Allah’tan bağışlanmak dilerse Allah onu mutlaka affeder” buyurmuş ve arkasından şu ayeti okumuştur: “Onlar çirkin bir iş yaptıklarında ya da kendilerine zulüm ve haksızlık ettikleri zaman hemen Allah’ı hatırlayıp, günahlarının affedilmesini isterler; zaten günahları Allah’tan başka kim affedebilir ki! Bunlar o günahı bile bile bir daha yapmazlar” (Âl-i İmrân 3/135).

Tövbe namazı iki rekat olarak kılınabileceği gibi daha fazla da kılınabilir.

40 yıllık çift birbirlerinin kafasını vazoyla kırdı Yaşam Okuldan çıkan Beyza Nur'un feci ölümü! Yaşam Az önce deprem mi oldu, nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Yaşam İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu? Yaşam