Ramazan ne zaman? İlk oruç, sahur, teravih ve iftar hangi gün? Ramazan hilali göründü mü?
İlk oruç hangi gün tutulacak? Ramazan ayı başlangıcı, ayın her zamanki hareketlerinden dolayı tespit edildi ve Diyanet İşleri tarafından açıklandı. İslam aleminde artık sahur, imsak, iftar ve teravih ile Ramazan orucu tutacakları günü bekleniyor. Peki, Ramazan ne zaman başlıyor, hangi gün? İlk teravih hangi akşam kılınacak, ilk sahura hangi gece kalkılacak, ilk oruç hangi gün tutulacak?
Oruç, İslam'ın beş şartından biri. Oruç ibadeti Ramazan ayında yerine getiriliyor. Akli baliğ olan her Müslümanın tutması gereken Ramazan orucuna sayılı günler kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan imsakiyesi ile birlikte ilk teravih, ilk sahur, ilk iftar hangi gün açıkladı. Peki, Ramazan orucu ne zaman başlıyor? İşte ilk teravih namazı, ilk sahur ve ilk iftar vakti...
İLK TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?
Teravih namazı, Ramazan'ın ilk gününün gecesinde yatsı namazı ile birlikte eda ediliyor. Yani 11 Mart Pazartesi günü Ramazan başladığına göre 2024'ün ilk teravih namazı, 10 Mart Pazar akşamı yatsı namazı ile birlikte kılınacak.
İLK SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK?
Ramazan'ın ilk orucu için 10 Mart Pazar'ı 11 Mart Pazartesi'ye bağlayan gece sahura kalkılacak.
İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?
On bir ayın sultanı Ramazan ayı, Diyanetin dini günler takvimine göre 11 Mart Pazartesi günü başlayacak.
DİYANET İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ
ORUCA BAŞLAMAK İÇİN HİLALİN GÖRÜLMESİ ŞART MIDIR?
Ramazan-ı Şerif ayı ile birlikte merak edilen konulardan biri de Ramazan hilali görülmesi meselesidir. Hicri takvimden ayların başlangıcı, ayın hareketlerine göre belirlenir. Ay, her zaman belirli bir şekilde hareket ettiği için çıplak gözle Ramazan hilalinin görülmesi şart değildir. Teknolojik aletler ile hilalin ne zaman görüleceği tespit edilebiliyor. Hilali gözlemlemenin amacı Ramazan ayının girip girmediğini belirlemektir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur.