Oruç fidyesi nedir? Oruç fidyesi kimlere, ne zaman verilir? 2024 oruç fidyesi ne kadar?

Oruç fidyesi, Ramazan ayı ile birlikte araştırılmaya başlandı. Oruç fidyesi, adından da anlaşılacağı üzere oruç yerine ödenen tutar. Sağlık ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı oruç tutamayanlar, Ramazan fitresi kadar her gün için oruç fidyesi ödemesi gerekiyor. Peki, oruç fidyesi kimlere, ne zaman verilir? 2024 oruç fidyesi ne kadar?

Abone ol

Mübarek Ramazan ayı 11 Mart 2024 Pazartesi günü başladı. Bugün üçüncü gününü yaşadığımız Ramazan ayında oruca dair araştırmalar artmaya başladı. Bunlardan biri de sağlık sebebiyle oruç tutamayanların her gün için ödemesi gereken oruç fidyesi hakkında. Vatandaşlar, oruç fidyesi kime, ne zaman verilmeli, ne kadar ödenmeli merak ediyor. İşte oruç fidyesine dair bilgiler...

ORUÇ FİDYESİ NEDİR, NASIL ÖDENİR?

Oruç fidyesinin tutarı, fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. 

2024 ORUÇ FİDYESİ NE KADAR?

Oruç fidyesi, Ramazan fitresi kadardır. Bu sene Diyanet tarafından belirlenen Ramazan fitresi yani oruç fidyesi 130 TL'dir.

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLEBİLİR?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.

Yine bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi hanımı da kocasına bunları veremez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).

THY'den sefer iptali açıklaması Yaşam Sahur vakti çalan davulla göbek attı Yaşam Sağlık Bakanlığı 8 bin işçi alımı kura çekimi ne zaman yapılacak? Yaşam CHP 1'nci sıra meclis üyesi hayatını kaybetti Yaşam