Olası İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? Japon uzman Yoshinori Moriwaki o ilçeleri tek tek uyardı

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi tüm Türkiye'yi derinden sarsarken, olası büyük İstanbul depremi için teyakkuza geçildi. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremden sonra Marmara’da büyük deprem görülmezken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’den konuya ilişkin açıklama geldi. Moriwaki, İstanbul’daki en riskli il ve ilçeleri de sayarken, beklenen depremin büyüklüğünü de açıkladı.

Abone ol

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası büyük İstanbul depremine ilişkin hem Avrupa hem de Anadolu yakasındaki deniz kenarında bulunan ilçeleri işaret etti.

Depremler, Kahramanmaraş ve çevresini 6 Şubat'tan beri sarsmaya devam ederken, fayların kırılarak İstanbul'da büyük bir deprem meydana getirebileceğini konuşan uzmanlardan Moriwaki, korkutan rakamlarla açıklamalarda bulundu.

Zeminin yumuşaklığına dikkat çeken Moriwaki, "Mesela Hatay tamamen kötü, neden? Hatay tamamen yumuşak zemin" diyerek İstanbul'daki riskli bölgeleri il il, ilçe ilçe sıraladı.

İLÇELERİ TEK TEK SAYDI

İstanbul'daki en riskli ilçeleri sıralayan Moriwaki, "Riskin en yüksek olduğu bölgeler Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece ve Fatih tarafında da yumuşak zeminler var. Anadolu yakasında Tuzla, Pendik ve deniz kenarı tarafları. Avrupa yakasında söylediklerim de komple deniz kenarı" diye konuştu.

99 DEPREMİNDE BUNU GÖRDÜK

Zeminin önemine vurgu yapan Moriwaki "Sert zeminse sıkıntı yok. 99 depreminde de bunu gördük. Uzaklığına rağmen Avcılar'da çok hasar oldu; Zeytinburnu'nda, Ataköy'de sallantı çok oldu. Zemin yumuşak ise sıkıntı var. Mesela Hatay tamamen kötü, neden? Hatay tamamen yumuşak zemin." dedi.

O İLÇEDEKİ BİNALARDA BÜYÜK HASAR OLACAK

Zeytinburnu'ndaki binalar için konuşan Moriwaki, "Bu binalar yapışık ve hepsi 2000'den önce yapıldı. Bu binalarda çok hasar olacak" ifadelerini kullandı.

"DEPREM GELİYOR, 1 HAFTA SONRA DA OLABİLİR 1 AY SONRA DA"

Moriwaki depremin büyüklüğü ve zamanlamasıyla ilgili ise şu ifadelere yer verdi:
"7.6, 7.9'a kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir."

Olası deprem için hangi önlemlerin alınması gerektiğine de değinen uzman, "Öncelikle iyi zemin mi kötü zemin mi, bölge olarak kontrol etmek lazım. Mümkün oluyorsa taşınmak gerek. Kentsel dönüşümü acilen yapmak lazım. Bina kötü değilse kalabilir." dedi.

Kuzu ve keçisine dondurma yedirdi Yaşam Kureyş Suresi okunuşu, Arapça yazılışı, Türkçe meali, fazileti ve tefsiri Yaşam Robot Sophia Mevzular Açık Mikrofon bölümü ne zaman, nerede yayınlanacak? Yaşam GSB personel alımı başvuruları sona eriyor: Başvurular nasıl, nereden yapılır? Yaşam