Obrukları araziye çevirdiler! Şimdi para kapısı oldu
Sivas'ta jipsli kayaçlarının olduğu bölgede, yağışların ardından çözülme ile oluşan pek çok obruk ve dolin, köylüler tarafından tarım arazisine çevrildi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, "Obruk ve dolinleri, insanlar tarımsal faaliyetlerinde kullanabiliyor. Burası tahıl tarımına uygun sahalardır" dedi. Obruklara çözüm bulamayan köylüler, kendi çözümlerini üretip her sene bu arazilerde ekim yaparak geçimlerini sağlıyor.
Sivas şehir merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Beypınar köyü etrafındaki jipsli kayaçlardan oluşan bölgede, yağışlar sebebiyle çözülme yaşanınca pek çok obruk ve dolin oluştu.
TARIM ARAZİSİNE ÇEVRİLDİ
Obruk ve dolinler de zamanla köylüler tarafından tarım arazisine dönüştürüldü.
Köylüler, her yıl bu arazilerde ekim yaparak geçimlerini sağlıyor.
Sadece tahıl tarımına uygun olduğu belirtilen arazilerde, şu an ekim için toprağı kaldırma işlemleri yapılıyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, Sivas ve çevresinde yaygın olarak görülen jipsli arazinin sadece tahıl tarımı açısından faydalı olduğunu belirtti.
Dr. Kartal, "Jipsin diğer karstik kayaçlardan farkına baktığımızda oluşum itibarıyla kalsiyum sülfat olduğunu görüyoruz. Bunlar suyla temasa girdiklerinde çok çabuk çözünebilme özelliğine sahiplerdir. Bu alanları, çok yoğun yağışla çözülme alanları olarak biliyoruz.
Bunların bir başka özelliğine de baktığımızda, çabuk çözülme özelliğine sahip oldukları için içerisindeki kalsiyum sülfat çözünür halde sulara karışabiliyor. Bir kısmı da göl formasyonuna dönüşebilmektedir.
Ancak sadece çözülme sonrasında herhangi bir ırmak ya da suya karışım gerçekleşirse, yapılan araştırmalarda patates ve pancar tarlalarında sulama yapılabiliyor" dedi.