Necmettin Cevheri kimdir, kaç yaşındaydı, nereli? Necmettin Cevheri neden öldü, hastalığı neydi?

Necmettin Cevheri hayatını kaybetti. Çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuş bir siyasetçi olan Cevheri, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi üyesiydi. Peki, Necmettin Cevheri kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Necmettin Cevheri hakkındaki bilgiler...

Abone ol

Devletin üst kademelerin görev alan, başbakan yardımcılığı dahil birçok bakanlık vazifesi yapan Necmettin Cevheri, 93 yaşında hayatını kaybetti. Necmettin Cevheri'nin doğal yollardan yaşamını yitirdiği bildirildi. Peki, Necmettin Cevheri kimdir, aslen nereli? İşte Necmettin Cevheri biyografisi...

NECMETTİN CEVHERİ KİMDİR?

Necmettin Cevheri, 30 Haziran 1930'da Şanlıurfa'da doğdu. Kürt kökenli Şeyhanlı aşiretine mensup olan Cevheri, 1930 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından memleketinde tarımsal faaliyetlerde bulunan Cevheri, avukatlık da yaptı. Demokrat Parti'ye katıldı ve partinin il teşkilatında görev aldı. 1960 yılında Demokrat Parti'nin kapatılmasının ardından 1965 yılında Adalet Partisi'ne üye oldu ve Şanlıurfa'yı temsilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçildi. 1969 genel seçimlerinde de milletvekili seçildi. Aynı yıl Turizm Bakanı olarak atandı ve 1971 yılına kadar Başbakan Süleyman Demirel'in ikinci ve üçüncü kabinelerinde görev aldı.

Cevheri, 1980 yılında Adalet Partisi'nin kapatılmasının ardından Doğru Yol Partisi'ne katıldı. Cevheri, 1990 ve 1995 yıllarında yapılan genel seçimlerde Şanlıurfa'yı temsilen TBMM'ye seçildi. Süleyman Demirel başkanlığındaki kabinelerde önce Adalet Bakanı, ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak görev aldı. Doğru Yol Partisi lideri Demirel'in Cumhurbaşkanı seçildiği 1993 yılında Cevheri, parti genel başkanlığı için adaylardan biriydi, ancak yarıştan çekildi ve Tansu Çiller, Köksal Toptan ve Mehmet Dülger'i yenerek parti genel başkanı oldu.

Cevheri, Ekim 1995'te Tansu Çiller kabinesinde başbakan yardımcısıydı. Çiller'in bir sonraki kabinesinde devlet bakanı olarak atandı. 1997'den itibaren Doğru Yol Partisi'nin genel başkan yardımcısıydı. Mayıs 1997'nin sonlarında, Doğru Yol Partisi ve İslamcı Refah Partisi tarafından kurulan koalisyon kabinesinin çökmesine yol açacak olan partinin diğer milletvekilleri ile birlikte istifa etti. Kabineye Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan başkanlık ediyordu.

1999 genel seçimleri öncesinde Cevheri Şanlıurfa'da yapılan önseçimi kazanarak listenin birinci sırasına yerleşmiş, ancak Çiller aday listesini kendisi belirleme kararı almış, ancak Cevheri milletvekili seçilmeyi başarmıştır. Bu olaydan sonra Cevheri, Esat Kıratlıoğlu ve Nahit Menteşe ile birlikte Çiller'e karşı muhalefet liderleri olarak hareket etmeye başladı. Seçimlerin ardından Cevheri partinin Genel İdare Kurulu üyesi oldu. 2002 yılında siyasetten emekli oldu.

Cevheri'nin eşi Yüksel Ağustos 2021'de vefat etti ve Ankara'da toprağa verildi. İki çocuğu vardı. Oğlu Cevher de bir siyasetçidir ve Adalet ve Kalkınma Partisi Adana milletvekili olarak görev yapmıştır.

Cevheri, 5 Eylül 2023 tarihinde 93 yaşında Ankara Güven Hastanesi'nde doğal nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.

THY uçağına yıldırım çarptı Yaşam Eski Bakan Necmettin Cevheri hayatını kaybetti Yaşam Kırklareli'de kayıp 4 kişiden ikisinin cansız bedenine ulaşıldı Gündem İstanbul'da metro seferleri durdu Gündem