Nazım Hikmet, 123. yaşında anıldı

Şair Nazım Hikmet, doğumunun 123. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikle İstanbul'da anıldı.

Abone ol

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde İstanbul'da, Şişli Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen "Nazım 123 Yaşında" isimli etkinlikte anıldı.

PROGRAMIN DETAYLARI

Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. Program öncesinde, Şişli Belediyesi'nin Nazım Hikmet’in 123. yaşına özel hazırladığı "Şişli'de Bir Nazım" adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Bu eser, şairin hayatındaki Şişli dönemine odaklanıyor.

Kitabın tasarımında Dündar Hızal, editörlüğünde Sibel Oral ve Veysel Saltanoğlu görev aldı. Bunun yanında Bahriye Çeri, Gökhan Akçura, Sevdagül Kasap ve Uğur Aktaş, Nazım Hikmet’in Şişli’de geçirdiği farklı dönemler üzerine araştırmalar yaptılar.

GERÇEK BİLGİYE ERİŞİMİN ÖNEMİ

Etkinlikte, Nazım Hikmet'in ailesinden ve vakfın yönetim kurulundan sanatçı Murat Germen, katılımcılara önemli açıklamalarda bulundu. "Ben Nazım Hikmet'in ve annesi ressam Celile Hanım'ın yaşadığı binada yaşamış biriyim. Şişli’de geçirdiği yılların pek bilinmediği bir gerçek. Bu kitabın bu yönde önemli bir değeri var." diyerek düşüncelerini paylaştı.

Germen, aynı zamanda Nazım Hikmet adına bir müze kurma niyetlerini ve yanıltıcı bilgilerin yaygınlığını da dile getirdi. "İnsanlar gerçek bilgiye ulaşamıyor. Mesela, Celile Hanım'ın gerçek adı Celile Uğuraldım. Türkiye'nin ilk kadın ressamlarından biri olarak tarihe geçmiştir." dedi.

YENİ NESLİN TANIMASI İÇİN ÇABA

Vakfın yönetim kurulundan Aslı Yaltırım Savaş, Nazım Hikmet’in bu tür etkinliklerle anılmasından mutluluk duyduğunu belirterek, "Yeni neslin onu daha yakından tanıması en büyük arzumuz." şeklinde konuştu.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI'NIN MESAJI

Programa katılan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Nazım Hikmet'in Şişli ile bağlantısının ve bu bağlamda yazdığı eserlerin önemini vurguladı. "Nazım Hikmet'in bizlere bıraktığı mirası bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Özgürlüğe olan inanç, barış ve adalet özlemi ile anıyoruz." dedi.

SANATÇILARIN KATILIMI

Etkinlikte sanatçı Halil Ergün, Tilbe Saran, Selçuk Yöntem gibi isimler Nazım Hikmet’in şiirlerini seslendirerek izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Ayrıca, Levent Ülgen "Memleketimden İnsan Manzaraları-Kartallı Kazım" performansını sergiledi. Mercan Selçuk Dans Topluluğu ve diğer sanatçılar da etkinlikte sahne aldı.

Şair ve yazar Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde Şişli Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Nazım 123 Yaşında" başlıklı programla anıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen programa katılan oyuncu Halil Ergün şiir okudu.

Tekirdağlı balıkçılar poyraz nedeniyle avlanamıyor Gündem Mahmutbey Camisi için hatıra parası basıldı Gündem Atatürk'ün Osmaniye'ye gelişinin yüzüncü yılı kutlandı Gündem Bakanlık zararlı gıda listesini güncelledi Yaşam