Nazara karşı okunacak dualar - Peygamberimizin okuduğu nazar duası okunuşu, Türkçe anlamı

Nazar, başa gelen kaza veya belaya neden olduğuna inanılan bakışa denilir. Özellikle çocuklara, hamilelere ya da hayvanların etkilendiğine inanılan nazar veya göz değmesi için Peygamberimizin tavsiye ettiği nazar duasını okunabilir. İşte nazara karşı okunacak duaların okunuşu, Türkçe anlamı...

Abone ol

Nazar, halk arasında kem göz olarak adlandırılır. Kuran-ı Kerim'de ve hadislerde bildirilen nazardan korunmak için Peygamberimizin de okunmasını tavsiye ettiği dualar vardır. Peki, nazara karşı okunacak dualar nelerdir? Nazar duası nasıl, ne zaman okunur? En etkili nazar duası (nazar ayeti), Nazar ve göz değmesine karşı okunacak duaların Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı...

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU NAZAR DUASI

Peygamberimizin (asm) göz değmesi ve nazar karşısında korunmak için neler yaptığını Ebû Said el-Hudrî (r.a.) şöyle anlatmaktadır:

"Resulullah (a.s.m.) 'Cinlerin ve insanların nazarından Allah'a sığınırım.' gibi dualarla cinlerin nazarından, sonra da insanların nazarından Allah'a iltica ederdi. Sonra Muavvizetân (Felâk ve Nâs Sûreleri) inince bu sûrelere devam etti. Felak ve Nâs surelerinde varlıkların şerrinden Allah’a sığınılmaktadır. Hastalara ve nazar değenlere de bu sureler okunup Allah’tan şifa istenebilir.

* Göz değene, Peygamber efendimizin bildirdiği şu dua okunmalıdır:

Türkçe Okunuşu : “Eûzü bi-kelimâtillahittâmmati min şerri külli şeytânın ve hâmmatin ve min şerri külli aynîn lâmmetin.”

* Sabah-akşam, 3 defa “Bismillâhillezî lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdi velâ fîssemâî ve hüvessemi’ul-alim” okuyan, büyü, nazar ve zulümden korunur.”

Ayrıca, Kalem suresinin 51. ve 52. ayetlerinin (Nazar Duası) de nazara karşı koruyucu özelliğinin bulunduğu söyleniyor. Alimler nazar değmelerine karşı Kalem suresinin 51 52. ayetlerini (nazar ayetleri) okumuşlar ve okunmasını tavsiye etmişlerdir.

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şerifinde; "Kaderi geçecek bir şey olsaydı nazar geçerdi." buyurmaktadır. (Müslim)

 Ayetel kürsi namaz içinde sure şeklinde okunduğu gibi, dua olarak ihlas suresi, nas suresi ve felak sureleri ile birlikte okumanın da iyi olduğu söylenmektedir.

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mü’min süresini baştan, 3. (dahil) ayetine kadar ve Ayete’l-Kürsi okuyacak olursa bu iki Kur’an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler.” (Tirmizi, Sevabu’l-Kur’an 2, (2882).)

Nazar değmesine tedbir olarak Allah’ın kitabında sekiz ayet vardır. Kul bunu okuduğu gün insan ve cinlerden hiçbirinin nazarı değmez. Bunlar: Fâtihâtü’l-kitâb ki, yedi âyettir. Bir de Âyete’l-Kürsî.

“Beğendiği bir şey gördüğünde bir mümin: "Maşaallahü la kuvvete illa billah" derse ona nazar isabet etmez. (Beyhâkî, Şuab, IV, 90)

NAZARA KARŞI OKUNACAK DUALAR OKUNUŞU- TÜRKÇE ANLAMI

1- KALEM SURESİ 51-52. AYETLER (NAZAR AYETİ)

Kur'an-ı Kerim'de nazar ayeti olarak belli bir ayet yoktur. Fakat alimler, Kalem suresinin 51. ve 52. ayetlerinin nazara karşı okunmasını tavsiye etmişlerdir.

Nazar Duası Türkçe :

"Ve in yekâdullezîne keferû le yuzlikûneke bi ebsârihim lemmâ semiûz zikra ve yekûlûne innehu le mecnûn(mecnûnun). Ve mâ huve illâ zikrun lil âlemîn(âlemîne)." (Kalem Suresi 51-52)

Nazar Duası Anlamı:

"Şüphesiz inkâr edenler Zikr’i (Kur’an’ı) duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) “Hiç şüphe yok o bir delidir” diyorlar. Hâlbuki o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür." (Kalem Suresi 51-52)

2- FELAK VE NAS SURESİ

3- MÜMİN SURESİ 1-3 AYETLER

MÜMİN SURESİ 1-3 AYETLERİNİN TÜRKÇE OKUNUŞU

1- Hâ-Mîm.

2- Tenzîlu-lkitâbi mina(A)llâhi-l’azîzi-l’alîm(i) .

3- Ġâfiri-żżenbi ve kâbili-ttevbi şedîdi-l’ikâbi żî-ttavl(i)(s) lâ ilâhe illâ hu(ve)(s) ileyhi-lmasîr(u)

MÜMİN SURESİ 1-3 AYETLERİNİN ANLAMI

1- Hâ. Mîm.

2- Bu kitap, kudreti daima üstün gelen ve her şeyi hakkiyle bilen Allah tarafından parça parça indirilmektedir.

3- O Allah, günahları bağışlayan, tevbeleri kabul eden, cezalandırması şiddetli, bununla birlikte lütuf ve ihsanı çok geniş olandır. O’ndan başka ilâh yoktur. Dönüş yalnız O’nadır.

4- AYETEL KÜRSİ

Dindar Müslüman araştırması sonuçlandı Yaşam Halil Konakçı kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi camide görev yapıyor? Yaşam Kültür Bakanlığı 86 sözleşmeli personel alımı yapacak! Yaşam BluTV ve GAİN zam yaptı! İşte güncel dijital aylık abonelik ücretleri Yaşam