Murat Kurum'dan İstanbul'da kentsel dönüşüm açıklaması! Depremle mücadelenin tek yolu...

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, 6 Şubat depremi bölgesindeki çalışmalar ve İstanbul'daki kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. Kurum, "Depremle mücadelenin tek yolu, kentsel dönüşümdür." dedi. İsrail'in Gazze'deki katliamına da tepki gösteren Kurum, "Büyük Filistin Mitinginde, tarih boyunca mazlumların sesinin başkenti olan İstanbul’dan; tek ses, tek nefes 'dünya beşten büyüktür.' diyeceğiz." şeklinde konuştu.

Abone ol

AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, 6 şubat depreminde büyük hasar görmüş şehirlerimizin tasarım süreçlerini anlatan “Umut Çizgisi” adlı belgeselin ilk gösteriminin yapıldığı 18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldı.

Burada konuşan Murat Kurum, 6 Şubat depreminin ardından başlayan dönüşüm sürecini anlattı, kentsel dönüşümün depremle mücadelenin tek yolu olduğunu belirtti.

Murat Kurum, zirvede yaptığı konuşmada “6 Şubat tarihinde ülkemizde görülmüş felaketlerin en büyüğünü, imtihanların en ağırını, acıların en derinini hep birlikte yaşadık. Aynı gün içinde iki büyük depremle sarsıldık. 11 ilimiz büyük bir yıkıma uğradı. Ne yazık ki 11 ilimizin de; sesi feryada, sözü ağıda, filizi toprağa dönüştü. Dünyada daha önce eşi benzeri yaşanmamış Asrın Felaketinde binlerce canımızı yitirdik. On binlerce insanımız anasız, babasız, evlatsız kaldı. Bu büyük felaketin üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen acımız hala dinmedi. Allah kaybettiğimiz her bir canımıza rahmet etsin. Geride kalanların sabrını artırsın. Bu vesileyle bir kez daha milletimize baş sağlığı diliyorum. Allah, ülkemizi her türlü felaketlerden korusun.” ifadelerini kullandı.

"EN BÜYÜK AFET DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞLATTIK"

Depremin ardından yürütülen dönüşüm sürecini anlatan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde depremin ilk anından itibaren, bu ağır ve zor günlerde millet olarak bir ve beraber olmanın, tek bileğe ve tek yüreğe dönüşmenin, yediden yetmişe büyük bir felaketin karşısında kenetlenmenin sınavını verdik. İnsanımızı bir an olsun yalnız bırakmadık, çaresizliğe terk etmedik. Acıya sabırla, karanlığa umutla merhem olduk. Kayıp bir saniyenin bile vebali olacağı inancıyla, enkaz kaldırma çalışmalarına hızla başladık. Bir taraftan da kalıcı konutlar için temeller attık. TOKİ’miz ve Emlak Konutumuzla birlikte Türkiye’nin en büyük konut seferberliğini, en büyük afet dönüşüm sürecini başlattık.” dedi.

"HEP İNSANIMIZIN YANINDA OLDUK"

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk siyasetine yeniden kazandırdığı tarihi bir söylemi “Devlet, milletinin hizmetkarıdır.” sözünü hatırlatan Kurum, “Devlet, milletinin hizmetkârıdır.” Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın bir yol arkadaşı ve davasının bir neferi olarak gecemizi gündüzüme kattık, uzak yakın demeden, soğuk sıcak düşünmeden tüm gücümüzü milletimizin huzuruna ve mutluluğuna adadık. Çünkü, şairin de dediği gibi; “gülmek, bir halk gülüyorsa gülebilmektir.” Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinden, Giresun ve Kastamonu sel felaketlerinden, Büyük Manavgat Orman Yangınından sonra da evsiz kalan insanlarımızın yardımına aynı inançla koştuk. Bu felaketlerin yaşandığı andan itibaren hep insanımızın yanında olduk.” dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM, DEPREMLE MÜCADELENİN TEK YOLU"

Depremle mücadelenin, şehirlerimizi felaketlere karşı dirençli hale getirmenin tek yolunun kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında; “bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşüm yapacağız.” dediği tarihten bu yana çok şükür 2 milyon 200 binden fazla konutun dönüşümü tamamlandı. 81 ilimizin tamamında, tam 922 ilçede 400 binden fazla konutun yeniden yapımı sürüyor.” diye anlattı.

"TEK SES, TEK NEFES 'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR' DİYECEĞİZ"

Medeniyetimizin şehir ve insanı bir tuttuğunu belirterek Büyük Filistin Mitingi’ne değinen Kurum, “Bizim medeniyetimiz şehir ve insanı bir tutmuş, birbirinden ayırmamıştır. Bundan dolayı da sadece medeniyetimizin değil, dünya tarihinin en eşsiz şehirleri, eserleri ortaya çıkmıştır. Bunun özünde de medeniyetimizin insana duyduğu derin saygı vardır. Şehirleri de insanı sevdiği gibi sevmiş ve sahiplenmişiz. Çünkü medeniyetimiz gittiği her şehri Kudüs, Mekke ve Medine gibi görmüştür. Tabi burada Kudüs’ü anınca hepimizin yürekleri derinden sızladı. Hepimizin aklı, kalbi Filistinli masum ve çaresiz kardeşlerimizde. Allah yardımcıları olsun. Bir an önce katliamın, soykırımın son bulmasını diliyoruz. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla Büyük Filistin Mitinginde, tarih boyunca mazlumların sesinin başkenti olan İstanbul’dan; tek ses, tek nefes “dünya beşten büyüktür.” diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kurum, “Medeniyetimiz her şehri Kudüs, Mekke ve Medine gibi görmüştür. Kudüs; kutsal, Mekke; ev, Medine; şehir demektir. Yani medeniyetimiz şehirleri kutsal bir ev olarak görmüştür. Çünkü şehir kutsal görülürse, ev gibi benimsenirse ve öyle yönetilirse, o şehirde mutluluk hâkim olur. Onun için, şehirlerimiz binalarıyla, çarşılarıyla, meydanlarıyla, yollarıyla bu duyguya hizmet etmeli, bu duyguyla inşaa edilmeli, bu inançla korunmalı ve dönüştürülmeli. İnşa ve ihya süreçleri de birbirinden ayrı düşünülmemeli. Eskimiş yapılar yenilenirken, yeni parklar, sokaklar, caddeler yapılırken, beraberinde şehrin tarihi dokusu da ihya edilmeli. Bu bağlamda deprem bölgesindeki tarihi yapılara ve eserlere büyük bir hassasiyetle yaklaştığınız için sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Mahalleliye musallat olan pitona 10 günlük karantina! Yaşam İki emniyet müdürü ve bir şube müdürü açığa alındı Yaşam Enkaz altındaki kadının yardımına koşan genç tişörtünü çıkarıp verdi Yaşam Fay hattı ortadan ikiye ayırmıştı! 'Tedirgin' zeytin hasadı başladı 3. Sayfa