Diyanet açıkladı: Muharrem ayı ne zaman başlıyor 2024? Aşure günü ne zaman?

Muharrem ayı, İslam alemi açısından önemli bir aydır. Hicri takvimin ilk ayı olması nedeniyle Muharrem 1 Hicri yılbaşıdır. Onuncu günü ise Aşure Günü'dür. Peki, 2024'te Muharrem ayı ne zaman başlıyor, aşure günü ne zaman?

Abone ol

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayı. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an'da kıymet verilen dört haram aydan biridir. Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan gece kutlanır. 

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvime göre yılın 1. ve ilk ayı Hicri yılbaşı olan Muharrem 7 Temmuz 2024 (1446) Pazar günü itibariyle başlayacak. Zilhicce ayından sonra, Hicri takvimde yeni yıla girilir ve Muharrem ayı başlar. Muharrem ayı ile birlikte 1446 yılına girilecek.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? 

Aşure Günü veya Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Aşure Günü, 2024'te 16 Temmuz Salı günü idrak edilecek. 

MUHARREM AYI HADİSLERİ

Hürmet edilen manasına gelen Muharrem ayı. İslam takviminin ilk ayı olduğu gibi önemli hadiselerle birlikte hadis-i şeriflerde zikredilmiştir. Hadislerin büyük oranı oruç tutulmasının sevabı ile ilgilidir. Muharrem ayı ile ilgili hadisler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Hz. Peygamberimiz (S.A.V) "Muharrem ayı Allah’ın ayı" diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Allah Resulü (S.A.V) diğer bir Hadis-i Şerif'te şöyle buyurmuştur: “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.

Can Kıraç hayatını kaybetti Magazin Bedelli askerlik ne kadar olacak, zam oranı ne zaman açıklanacak? Yaşam Manisa'da korkutan deprem! Yaşam Bugün hava nasıl olacak, havalar serinliyor mu? Yaşam